Americký zajatec vo Venezuele tvrdí, že mali plán na únos Madura
07 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Bývalý americký vojak, ktorý bol zajatý vo Venezuele, vo vyhlásení vysielanom v národnej televízii v stredu uviedol, že spolu s tímom spolupáchateľov plánovali obsadiť letisko v Caracase a chceli ho použiť na prepravu prezidenta krajiny, Nicolása Madura, do USA, píše ft.com.


Vo videu bývalý vojenský dôstojník Luke Denman povedal, že jeho šéf dostal pokyny „zabezpečiť, aby sme prevzali kontrolu nad letiskom na bezpečnú prepravu Madura a (aby sme mohli) prijímať lietadlá“.

Povedal, že medzi jeho úlohy patrilo „zabezpečenie sektora... navádzanie lietadiel, medzi ktorými malo byť jedno, na ktoré mali Madura posadiť a dopraviť ho do USA“. Nie je však jasné, kde a za akých okolností bolo video zaznamenané. Skupiny pre ľudské práva v minulosti obviňovali Madurov režim z použitia nátlaku na získanie priznaní podozrivých.

Po mimoriadnom vývoji na venezuelskom pobreží americké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že Madurov režim vedie „veľkú dezinformačnú kampaň“ a je ťažké oddeliť fakty od propagandy.



34-ročný Denman sa vo videu zdal byť pokojný a zdravý. Dostal sériu otázok v angličtine a v angličtine aj odpovedal. Väčšinou sa pozrel priamo do kamery. Bývalý vojak špeciálnych jednotiek USA uviedol, že americkí predstavitelia budú študovať Denmanove výrazy, aby zistili či hovorí pod nátlakom.

Madurova vláda tvrdí, že Denman a ďalší bývalý americký vojak, Airan Berry, boli zatknutí v pondelok potom, čo sa niekoľko Venezuelčanov pokúsilo vylodiť na pláži západne od Caracasu. Maduro označil skupinu za „teroristických žoldnierov“, ktorých cieľom je zvrhnúť jeho vládu.

Vo videu Denman uviedol, že pracuje pre Jordana Goudreaua, bývalého dôstojníka špeciálnych síl USA a zakladateľa súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Silvercorp USA so sídlom na Floride. Denman povedal, že vykonáva to, čo je známe ako "žoldnierska práca". Na otázku, kto velil Goudreauovi, Denman odpovedal: „Prezident Donald Trump“.

Prezidentské voľby v Poľsku sa kvôli koronavírusu odkladajú
Poľské vládne koaličné strany sa dohodli, že odložia prezidentské voľby z dôvodu prepuknutia koronavírusu. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka


 

Donald Trump a ďalší členovia jeho administratívy - vrátane ministra obrany USA, Mika Pompea a ministra obrany Marka Espera - dôrazne odmietli akúkoľvek účasť Washingtonu. „Tvrdenia o opaku nie sú dôveryhodné a v skutočnosti sú takmer komické. Americká operácia by vyzerala oveľa inak,“ uviedol vedúci predstaviteľ Trumpovej administratívy. USA sa zaviazali pokračovať v kampani „maximálneho tlaku“ proti režimu vo Venezuele, dodal úradník.

Uviedol tiež, že USA „intenzívne monitorujú akékoľvek potenciálne hrozby ... “, ktoré by mohli hroziť venezuelskému vodcovi opozície Juanovi Guaidovi, Jeho tvrdenie, že je legitímnym dočasným prezidentom krajiny, podporil nie len Washington, ale aj desiatky ďalších vlád. Guaidó poprel akúkoľvek účasť na údajnom pláne zameranom na Madura.

V nedeľu venezuelská vláda vyhlásila, že bezpečnostné sily zabili osem „teroristických žoldnierov“ a ďalších dvoch zatkli. Uviedla, že jeden zo zadržaných pracoval pre americkú agentúru Úradu pre boj s drogami (DEA). DEA však poprela akékoľvek zapojenie do tejto akcie.

Maduro ukázal pasy, o ktorých hovorí, že sú preukazom totožnosti Berryho a Denmana. Popísal ich ako „členov bezpečnosti Donalda Trumpa“ bez toho, aby predložil akékoľvek dôkazy. Útoky prichádzajú v čase zvýšeného napätia medzi USA a Venezuelou.

V marci ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo Madura a tucet jeho spolupracovníkov v súvislosti s „narko-terorizmom“ a inými zločinmi. Za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu prezidenta, poskytne 15 miliónov dolárov.

Európa vstúpi do „recesie historických rozmerov“
Pandémia koronavírusu uvrhla Európsku úniu do recesie, vyhlásila Európska komisia v stredu vo svojej jarnej hospodárskej prognóze. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka