Používanie elektronických náramkov by bolo v rozpore so samotnou karanténou
06 | 05 | 2020 I TASR

Používanie elektronických náramkov ako alternatívy povinnej štátnej karantény by bolo v rozpore so samotným dôvodom karantény. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Rezort spravodlivosti navyše disponuje výrazne menším počtom náramkov ako je repatriantov.


Spôsob, akým sa používajú monitorovacie náramky na sledovanie väzňov vo výkone trestu, prípadne obvinených vo výkone väzby, by mohol podľa rezortu spravodlivosti odporovať zmyslu karantény.

Pri elektronickom monitorovaní totiž musí byť umožnený vstup do domácnosti, v ktorej by sa karanténa vykonávala, čo podľa rezortu zvyšuje riziko ohrozenia verejného zdravia. Okrem toho musia byť k dispozícii ľudia, ktorí by okamžite realizovali na dennej báze miestne šetrenia, inštalácie a prípadne aj servisné úkony.

Penta sa stiahne zo sektora potravín, predá Mecom aj Iglotex
Investičná skupina Penta sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánuje stiahnuť zo sektora výroby a distribúcie potravín. Už hľadá kupca pre spoločnosť Carnibona Holdings, v ktorej združuje mäsospracujúce továrne na Slovensku a v Maďarsku.... Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA


Ďalším problémom je podľa rezortu aj počet samotných zariadení. Momentálne má ministerstvo spravodlivosti k dispozícii približne 850 zariadení, ktoré sú technicky vhodné na overovanie prítomnosti osoby v jeho obydlí. V povinnej štátnej karanténe sa v súčasnosti nachádza podľa tlačového oddelenia ministerstva vnútra približne 3200 ľudí v 65 zariadeniach.

Elektronické náramky navrhovali ako alternatívne riešenie aj predsedovia Prešovského a Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Majerský a Jaroslav Baška, ktorí navrhovali aj sledovanie prostredníctvom telefónov. S nimi súhlasil po stretnutí SK8 v pondelok (4.5.) aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že povinná štátna karanténa v zariadeniach je v súčasnosti najefektívnejšie ochrana zdravia a životov ľudí na Slovensku. Alternatívu prístupu nevylučuje, podmieňuje to však minimálne rovnako bezpečným riešením.

Slovenský mobilný operátor si chce v čase krízy od zahraničných Slovákov viac pýtať za roaming
Podľa europoslankyne Miriam Lexmann jeden zo slovenských mobilných operátorov v tomto období cez SMS správy upozorňuje, že pokiaľ zákazník počas nasledujúcich 14 dní nezmení svoju spotrebu a prítomnosť v SR, ktorá má byť dlhšia ako v EÚ, môže mu... Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA