Prelom, na ktorý ľudstvo čakalo: Izrael vyvinul protilátku na koronavírus
05 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po dlhých mesiacoch čakania sa ľudstvo priblížilo k vytvoreniu účinnej zbrane proti ochoreniu COVID-19. Ministerstvo obrany Izraela oznámilo, že sa krajine podarilo vyvinúť protilátku na toto ochorenie.


Pokrok vo výskume protilátky, ktorá má byť účinná voči novému typu koronavírusu, sa mal podariť Izraelskému inštitútu pre biologický výskum v Ness Siona. S odvolaním sa na izraelské médiá o tom informuje portál Topky.sk.


Podľa dostupných informácií by mala protilátka po jej aplikácii v tele nakazeného človeka vírus neutralizovať. Vývoj protilátky pod vedením profesora Shmuela Shapira má byť ukončený a čaká sa už len na pridelenie patentu.


"Kreativita a tento spôsob myslenia môže za tento úžasný úspech. Celé obranné zariadenie bude naďalej bojovať proti koronavírusu,“ vyslovil sa na margo prelomového úspechu izraelský minister obrany Naftali Bennett.


Topky dodávajú, že tím okolo profesora Shapira plánuje osloviť medzinárodné spoločnosti s cieľom začať výrobu protilátky v komerčných množstvách. Na boj s pandémiou koronavírusu nedávno prisľúbil pomoc vo výške 60 miliónov dolár aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.


Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti pocítila tretina Slovákov
Len v 36 percentách prípadov sa aktuálne pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA