Európa už migrantov až tak neláka. Otáčajú sa na hraniciach
04 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Strach z koronavírusu núti mnohých Afričanov vrátiť sa do svojej vlasti.Dôvodom návratu často býva zatvorenie hraníc v Európe kvôli pandémii a hroziaca hospodárska kríza.


Aj vďaka týmto problémom krajiny uberajú z výdavkov na prijímanie migrantov. Podľa správy britského vydania Telegraph, ktorú prebrali netky.sk, viac ako sto migrantov, pôvodne smerujúcich do Španielska z Afriky, šlo cez Giblartar opačným smerom.

Spiatočná cesta zároveň nie je pre migrantov zadarmo. Ako uvádzajú marocké noviny Al Ahdath Al Magribia, prechod z južného pobrežia Španielska do regiónu Tangier v Maroku na gumovej lodi stojí okolo 5,5 tisíc eur na osobu. Okrem toho má prevádzač, ktorý dokáže navigovať loď v bezpečí k pobrežiu, dostane ďalších 300 eur.

Európska komisia nedávno pripravila dokument so správou o činnostiach pašerákov-prevádzačov, ktorí sa v súčasnosti viac sústreďujú na vývoz migrantov z Európy. Netky.sk zverejnili dáta hraničnej služby EÚ Frontex, podľa ktorých v januári až marci tohto roku migrovalo cez západnú časť Stredozemného mora (vedie okolo Gibraltárskeho prielivu) do Európy 2 821 ľudí.

Naproti tomu podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu Organizácie Spojených národov dorazilo vlani do Španielska po mori 15 000 ľudí. Teraz sa tí, ktorí nevidia vyhliadky a perspektívu do budúcna v blokovanej a šetriacej Európe, snažia vrátiť naspäť.

Čína je najväčšou politickou hrozbou pre USA, tvrdí senátor Ted Cruz
Senátor USA Ted Cruz v sobotu zdôraznil hrozbu komunistickej veľmoci, ktorú Čína predstavuje pre Spojené štáty a nazýva ju „najväčšou politickou hrozbou“ pre krajinu v nasledujúcich 100 rokoch, informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Faktom je, že väčšina afrických krajín tiež uzavrela svoje hranice. Mnoho  z migrantov tak jednoducho nemá kam sa vrátiť. S najväčšou pravdepodobnosťou zostanú v Európe – v tom istom Španielsku, kde ich najímajú napríklad na zber úrody. "Akékoľvek obmedzenia v oblasti azylu, návratu a presídlenia musia byť primerané a musia byť vykonané nediskriminačným spôsobom,“ uvádza sa v príručke vydanej Európskou komisiou.

Zároveň môžu štáty predĺžiť lehotu na posudzovanie žiadostí o azyl o ďalších deväť mesiacov zo súčasných šesť. Tiež môžu vytvoriť karanténu pre nových prisťahovalcov. Portál netky.sk ešte zdôrazňuje, že Európska komisia odporúča, aby opatrenia na návrat migrantov do vlasti pokračovali aj napriek karanténnym obmedzeniam a znížených možností dopravy po svete.

Dvaja migranti boli zranení po streľbe v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos
Po incidente v preplnenom tábore Moria boli dve obete prevezené do nemocnice Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka