Ako koronavírus ovplyvnil mobilitu Slovákov? Google zverejnil dáta
02 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

V porovnaní s obdobím pred prepuknutím pandémie koronavírusu chodia Slováci do práce na 60 percent. Podľa dát z Google sa však mobilita na Slovensku postupne zvyšuje.


V súvislosti s pandémiou koronavírusu sprístupnila spoločnosť Google dáta o mobilite každého, kto používa operačný systém Android a zároveň nezakázal posielanie informácie o pohybe. Analýzu aktuálnej mobility Slovákov, v porovnaní s obdobím pred pandémiou, priniesol Denník N.


Zverejnené dáta obsahujú šesť kategórií miest a tiež informáciu o tom, ako ľudia tieto miesta navštevujú v porovnaní s obdobím pred vypuknutím pandémie. Referenčným obdobím je pritom 3. január až 6. február.


AKTUÁLNE: Sulík sa nespráva ako koaličný partner, tvrdí Matovič
Premiér sa okrem kritiky R. Sulíka vyjadril aj k otváraniu škôl, obchodov aj k prípadnému rušeniu 13. dôchodkov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Haluza

Denník N pripomína, že prvý prípad koronavírusu sa na Slovensku objavil v piatok 6. marca. Už od nasledujúceho pondelka začali firmy prechádzať na prácu z domu a postupne sa zatvárali aj školy a škôlky. 17. marca už pracoviská navštevovala len polovica ľudí.


Chodenie do práce cez víkendy však celkovo kleslo menej ako počas pracovných dni. To je pravdepodobne spôsobené tým, že cez víkendy pracujú ľudia v odvetviach, kde je menšia možnosť práce z domu. Dáta z Googlu tiež ukazujú, že v tejto oblasti nastal mierny posun a aktuálne počas pracovných dní navštevuje svoje pracoviská 60 percent Slovákov.


Čo sa týka trávenia času v domácnosti, v porovnaní s obdobím pred koronakrízou trávia Slováci aktuálne o štvrtinu viac času doma počas pracovných dní. Počas víkendov sa však  trávenie času doma výrazne nezvýšilo a čísla sa postupne vracajú do normálu.


Na Slovensku pribudlo jedno úmrtie na nový druh koronavírusu
Na Slovensku v piatok pribudli štyri prípady nákazy koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | SITA

Pri návštevách obchodov s potravinami, drogérií či lekární platí, že od zavedenia reštriktívnych opatrení nastal prepad na 60 až 80 percent. Najvyššiu návštevnosť obchodných centier zaznamenal Google deň pred plošným zákazom pohybu, ktorý bol zavedený počas veľkonočných sviatkov.


Rozdiely vo všetkých oblastiach sú však viditeľné najmä pri regionálnom porovnávaní. Denník N v tejto súvislosti poukazuje na to, že najväčšie rozdiely je možné pozorovať medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska.


Ľudia žijúci v Bratislavskom kraji navštevujú svoje pracoviská menej, pričom viac času trávia doma. To môže byť spôsobené tým, že v Bratislave sa koncentruje viac kancelárskej práce, pri ktorej je možná aj práca z domu. V Bratislavskom kraji však ľudia menej navštevujú napríklad aj obchody.


Matovič: Šanca na otvorenie všetkých obchodov od 6. mája sa dramaticky zvyšuje
Od stredy budú pravdepodobne otvorené všetky obchody mimo nákupných centier, avizuje premiér. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Haluza