Za rok môže v Anglicku zomrieť takmer 18 000 pacientov s rakovinou, keďže sa uprednostňuje liečba Covid-19
29 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo vynaložilo všetko úsilie na boj proti epidémii Covid-19, rakovina by si mohla kvôli nedostatočnej diagnostike a liečbe vyžiadať až 18 000 životov, varuje nová štúdia, informuje portál RT.


Oneskorenia v diagnostike a liečbe rakoviny by mohli znížiť šance na prežitie tisícok ľudí v Anglicku, naznačuje spoločný výskum univerzity College London (UCL) a Centra pre výskum zdravotných údajov pre rakovinu (DATA-CAN). Vedci analyzovali údaje od viac ako 3,5 milióna pacientov a zistili, že prepuknutie choroby Covid-19 by mohlo nepriamo viesť k viac ako 17 900 úmrtiam na rakovinu za rok.

Priemerný pokles počtu prípadov včasnej diagnostiky rakoviny už dosiahol 76 percent. V štúdii sa tiež uvádza, že používanie chemoterapie sa v Anglicku znížilo o 60 percent.

„Existuje tu veľa faktorov, vrátane rýchlych zmien v diagnostických a liečebných protokoloch, opatrení zameraných na sociálne dištancovanie, zmien v správaní ľudí pri hľadaní lekárskej starostlivosti a ekonomického dopadu Covid-19, ako aj úmrtí v dôsledku Covid-19,“ uviedol profesor Harry Hemingway, hlavný autor štúdie a riaditeľ Ústavu zdravotníckej informatiky v UCL.

Je to chlapec! Partnerke britského premiéra Johnsona sa narodilo dieťa
Krátko po tom, čo sa zotavil z Covid-19, britský premiér Boris Johnson bude mať teraz plné ruky s novonarodeným synom. On a jeho partnerka Carrie Symondsová oznámili narodenie „zdravého chlapca“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Úlohu zohráva aj skutočnosť, že ľudia sa zdráhajú kontaktovať lekárov zo strachu, že majú koronavírus, aj keď majú znepokojivé príznaky. Nedávny prieskum naznačil, že približne 10 percent ľudí by nekontaktovalo svojho lekára, ak by si našli na tele hrčku, ktorá by nezmizla po týždni.

Jedna tretina respondentov sa vo všeobecnosti obáva hľadať pomoc počas epidémie. Podľa vedcov by táto skutočnosť mohla mať vplyv aj na predpokladanú úmrtnosť, najmä u pacientov s rakovinou.

Tento vývoj podnietil Národnú zdravotnícku službu (NHS), aby začala kampaň, v ktorej nalieha na ľudí s potenciálne vážnymi chorobami, aby vyhľadali pomoc a podľa potreby navštívili nemocnice. Profesor Peter Johnson, klinický riaditeľ NHS pre rakovinu, tiež vyzval pacientov, aby kontaktovali lekárov.

Aplikácia na sledovanie Britov má byť kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19
Kontroverzná aplikácia na sledovanie kontaktov bude „kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19“, potvrdil hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár