Priority v programe vlády sú podľa Matoviča spoločným záväzkom celej koalície
30 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Aj predseda SaS Richard Sulík po schváleni vládneho programu deklaroval spoločný cieľ s koaličnými partnermi.


Priority v programovom vyhlásení vlády (PVV) sú spoločným záväzkom celej koalície, informovala agentúra TASR. Jeho odsúhlasením v pléne Národnej rady (NR) SR sa k jeho napĺňaniu prihlásili aj poslanci. Po vyslovení dôvery vláde to skonštatoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa poďakoval za dôveru a za podporu poslancov naprieč politickým spektrom pri zákonoch na riešenie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v skrátenom legislatívnom konaní.

Matovič deklaroval, že všetko v PVV je spoločným záväzkom koalície a že hnutie OĽaNO sa bude správať ku všetkým prioritám rovnako. "Dnešným hlasovaním sa zároveň aj každý poslanec prihlásil k prioritám programu," podotkol s tým, že do budúcna sa od nich bude očakávať podpora zákonov, ktoré vzídu zo záväzkov vo vládnom programe.

Vládny program nepodporili koaličné poslankyne Jana Cigániková (SaS) a Alexandra Pivková (Za ľudí), za hlasoval Vladimír Faič (Smer-SD). Matovič podľa agentúry SITA po hlasovaní poďakoval poslancovi strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Vladimírovi Faičovi, že tiež hlasoval za vládny program.

„Aj šéf zboru poradcov premiéra (expremiérov Roberta Fica a Petra Pellegriniho, pozn. SITA) zrejme usúdil, že naše programové vyhlásenie je kvalitné a hlasoval za,“ komentoval Matovič. Predseda Smeru-SD Robert Fico neskôr na tlačovej besede povedal, že Faič sa pomýlil.

AKTUÁLNE: Matovič avizoval možné skoršie otvorenie všetkých prevádzok na Slovensku
Vláda možno urýchli otváranie ekonomiky. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza


"Chceme Slovensko zmeniť na krajinu, kde sa bude dobre žiť. Nielen zbohatlíkom, ale každému občanovi, ktorý sa správa k republike ako občan, nie ako človek, ktorý ju chce podvádzať a žiť na jej úkor," uviedol ďalej podľa agentúry TASR premiér s tým, že prioritami vlády bude starať sa o ľudí, ktorí si nedokážu pomôcť sami.

Šéf parlamentu Boris Kollár ocenil, že sa do vládneho programu dostali priority hnutia Sme rodina. "Výstavba bytov, exekučná amnestia, zrušenie doplatkov za lieky a veľmi veľa ďalších sociálnych opatrení, ktoré bude vláda aplikovať najbližšie štyri roky," priblížil priority šéf parlamentu.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) považuje vyslovenie dôvery vláde za veľký záväzok, že budú krajinu spravovať čestne. Chce, aby sa každému občanovi na Slovensku dobre žilo a aby mal rovnaké príležitosti. Rovnako uvítala, že strana Za ľudí presadila do vládneho programu protikorupčné i regionálne priority a má mandát na spravovanie eurofondov. "Máme mandát na upratanie v eurofondoch a informatizácii, aby neboli synonymom obrovskej čiernej diery, kde sa strácajú peniaze," skonštatovala.

Ako sa kradne sloboda
Vláda sa snaží Slovákom zobrať čoraz viac slobody Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Arpád Németh


Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík skonštatoval, že koronakríza ovplynila životy ľudí aj veľké nasadenie vlády v práci. Dodal, že vyslovením dôvery kabinetu sú splnené všetky predpoklady na to, aby mohli rovnakým tempom pokračovať v napĺňaní toho, čo je v PVV.

"Aby bola naša krajina o štyri roky v citeľne lepšom stave, aby sme ju odovzdávali omnoho lepšiu a krajšiu, ako sme ju prevzali. O toto sa budeme snažiť každý svojim spôsobom," uviedol. Deklaroval spoločný cieľ s koaličnými partnermi, uzatvára TASR.