Počet chorých na akútne respiračné ochorenia naďalej klesá
30 | 04 | 2020 I SITA

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) klesla v tomto týždni na Slovensku v porovnaní s predchádzajúcim o 23,3 percenta. Lekári nahlásili celkovo 5 590 chorých. Agentúru SITA o tom informovali pracovníci Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Respiračnými ochoreniami najčastejšie trpeli deti do päť rokov. Komplikácie lekári zaznamenali u 53 osôb, čo predstavuje 0,9 % zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili otitídy (24). Ostatné komplikácie predstavovali sínusitídy (18) a pneumónie (11).

Lekári v 18. kalendárnom týždni nahlásili aj 166 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 2,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 41,4 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov.

Na Slovensku tento týždeň nehlásili prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 32 prípadov SARI, z nich šesť chorých zomrelo.

Fico označil Matoviča za „premiéra Rómov“
Na otázku, či sa neobáva, že podpredseda Smeru-SD a bývalý premiér Peter Pellegrini odíde zo strany, Fico neodpovedal. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza/SITA