Chudoba, smrť a požiare: Nepokoje otriasajúce Tripolisom spôsobila pandémia zhoršujúca finančnú krízu (VIDEÁ)
30 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Pri utorkových nepokojoch v libanonskom Tripolise demonštranti zapálili dve banky po tom, ako vojaci zastrelili muža počas súvisiacich protestov, ktoré sa konali predošlý večer, informuje portál Breitbart.


Stovky občanov Libanonu protestovali, aby vyjadrili svoju frustráciu počas prebiehajúcej finančnej krízy v krajine, ktorá bola nadmieru zdrvujúca už pred tým, ako ju pandémia koronavírusu zhoršila. Niektorí demonštranti hádzali kamene na vojakov, iní Molotovove kokteily na niekoľko bánk, čím spôsobili rozsiahle škody v Tripolise, prevažne moslimskom meste a v jednom z najchudobnejších oblastí Libanonu.

Lekárske a bezpečnostné sily informovali, že utorkové nepokoje sa začali krátko po provizórnom pohrebe muža zabitého vojakmi počas demonštrácií v pondelok večer. Násilie prinútilo armádu vystreliť do davu demonštrantov niekoľko gumených projektilov či slzný plyn.



Na videozázname, ktorý zverejnila spravodajská služba Saudskej Arábie, je vidieť demonštrantov, ktorí sa v utorok večer zhromaždili na ulici, aby pokračovali v protestoch, či počuť zvuky streľby slzného plynu a výstražných výstrelov.

Libanonská armáda oznámila, že v pondelok v noci bolo v Tripolise a iných častiach Libanonu zranených najmenej 40 vojakov. Bezpečnostné hliadky vyslané na opätovné otvorenie ciest počas karantény boli napadnuté kameňmi. Deväť demonštrantov bolo zatknutých.

V reakcii na nepokoje libanonský premiér Hassan Diab pripomenul verejnosti, že „čelia novej realite“ uprostred prebiehajúcej pandémie koronavírusu a následných opatrení na zastavenie šírenia vírusu, ktoré hrozia decimáciou libanonskej ekonomiky.





„Toto nie sú nepokoje, to je vyjadrenie hnevu za to, že jeden americký dolár dosiahol 4 000 libanonských libier. Ako sa majú ľudia najesť?“ uviedol jeden z demonštrantov.

Narážal na zrútenie libanonskej libry uprostred finančnej krízy, ktorá sa od októbra zhoršuje. Hospodársky pokles zanechal desiatky tisíc Libanončanov nezamestnaných a frustrovaných, čo viedlo mnohých občanov k protestom.

Libanon, rovnako ako väčšina krajín na celom svete, nariadil vnútornú karanténu, aby obmedzil šírenie koronavírusu, čo ešte viac otriaslo ekonomikou krajiny.

Za rok môže v Anglicku zomrieť takmer 18 000 pacientov s rakovinou, keďže sa uprednostňuje liečba Covid-19
Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo vynaložilo všetko úsilie na boj proti epidémii Covid-19, rakovina by si mohla kvôli nedostatočnej diagnostike a liečbe vyžiadať až 18 000 životov, varuje nová štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár