Rezort dopravy potvrdil, že zatiaľ oddialil pozastavenie bezplatného cestovania dôchodcov v železničnej doprave
29 | 04 | 2020 I SITA

Štátny vlakový osobný dopravca očakával, že dočasné pozastavenie bezplatnej prepravy dôchodcov by pomohlo a ich počet vo vlakoch by klesol.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) potvrdilo, že zatiaľ oddialilo plánované dočasné pozastavenie bezplatného cestovania dôchodcov v železničnej doprave. Ako uviedlo v stredu pre agentúru SITA, rozhodlo sa tak po prehodnotení vývoja epidemiologickej situácie a na základe dohody predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

"Išlo len o návrh na čas nevyhnutný pre zabránenie šírenia nového koronavírusu. Treba zdôrazniť, že hlavným dôvodom boli príliš vysoké čísla práve tejto skupiny cestujúcich vo vlakoch, pričom rádovo išlo o tisícky," informoval rezortný hovorca a poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf. "Ak sa počet dôchodcov cestujúcich vlakmi v najbližších dňoch dramaticky nezníži, ministerstvo dopravy pristúpi k tomuto dočasnému opatreniu," upozornil.

Matovič už s Kiskom nepočíta
Podľa Matoviča si Kiskaí čestne vyhodnotil výsledok volieb a definitívne sa stiahol z politiky. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Ministerstvo považuje za prvoradé, aby táto najzraniteľnejšia skupina obyvateľov, ktorými sú ľudia v dôchodkovom veku, bola čo najviac chránená. "Preto zároveň vyzývame všetkých starších ľudí, aby zbytočne necestovali akýmkoľvek spôsobom dopravy a nevystavovali sa tak riziku možnej nákazy. Určite nie je naším cieľom, aby sme ľuďom brali ich sociálne výhody či inak im sťažovali už aj tak dnes náročnú situáciu, v ktorej sa všetci nachádzame," dodal Rudolf.

Dočasne pozastaviť bezplatnú vlakovú prepravu dôchodcov nad 62 rokov odporúčal Ústredný krízový štáb SR vzhľadom na zvýšený počet dôchodcov vo vlakoch, opatrenie malo obmedziť ich záujem o využívanie železničnej dopravy pre hrozbu nákazy. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) príslušný návrh v závere minulého týždňa predložil na vládu, ale tá o ňom nerokovala.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) v poslednom týždni zaznamenala nárast počtu dôchodcov vo svojich vlakoch. Spomínaný návrh ministra dopravy, keďže ide o najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva, preto označila za správny. Štátny vlakový osobný dopravca očakával, že dočasné pozastavenie bezplatnej prepravy dôchodcov by pomohlo a ich počet vo vlakoch by klesol.

Policajt mal zbiť päť detí v osade, prípad rieši inšpekcia ministerstva vnútra
Policajt mal v pondelok (27. 4.) zbiť päť detí v rómskej osade v Krompachoch. Upozornila na to Únia Rómov na Slovensku. Ministerstvo vnútra pre TASR uviedlo, že nadriadení policajta krátko po zákroku vec preverili a v prípade už koná... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


"Je veľmi dôležité, aby seniori v ich vlastnom záujme necestovali, pokiaľ to nie je bezpodmienečne nutné. Samozrejme, bezplatná preprava nie je len pre starších ľudí, medzi dôchodcov patrí široké spektrum ľudí rôznej vekovej kategórie, spomedzi ktorých mnohí majú na cestovanie vážne dôvody, či už je to práca, alebo nevyhnutná návšteva lekára," uviedol v utorok pre agentúru SITA hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

ZSSK po zavedení prevádzkových opatrení súvisiacich s koronavírusom od polovice marca prepravila za týždeň 32-tisíc dôchodcov, zatiaľ čo za posledný týždeň ich počet vzrástol na 42-tisíc, zhruba o tretinu viac. "Z toho jasne vyplýva, že táto skupina cestujúcich zaznamenáva zjavný nárast. Ak by sme porovnali identické obdobie (20. - 26. 4.) za roky 2019 a 2020, tak aj z týchto údajov jasne vyplýva, že počet prepravených dôchodcov v súčasnosti stúpa," upozornil Kováč.

"Kým v roku 2019 tvoril podiel dôchodcov z celkového počtu prepravených cestujúcich 13,8 %, v roku 2020 ich podiel predstavuje 22 %," priblížil hovorca. ZSSK prepravila od 1. do 26. apríla 2020 celkovo takmer 600-tisíc cestujúcich, dôchodcovia s nárokom na bezplatnú prepravu tvorili 20,6 %.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka