Nosenie rúšok na Donbase je ľuďom trápne. Počet nakazených je nejasný
28 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Povstalci hovoria o desiatkach prípadov s koronavírusom na separatistami ovládaných územiach na východe Ukrajiny, dôveryhodné štatistiky však neexistujú. V Donecku naďalej fungujú supermarkety i základné školy. Odborníci sa obávajú, že regiónu hrozí katastrofa kvôli mizernému stavu zdravotníctva.


Prvé prípady nákazy boli v toto regióne zaregistrované až na začiatku apríla. Predstavitelia takzvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky hlásili spolu 57 nakazených, informuje web idnes.cz.

Podľa odborníkov sú tieto čísla podstrelené. Ako veľa, nikto netuší. Existuje možnosť, že povstalci skutočné čísla taja. Rovnako tak je možné, že o rozsahu nákazy sami nemajú tušenie, pretože nemajú testovacie sady.
Štatistiky chýbajú

Územie pod kontrolou každopádne nefiguruje v štatistikách Svetovej zdravotníckej organizácie ani epidemiológov z Univerzity Johna Hopkinsa. Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN koncom marca varoval pred rýchlym lokálnym prenosom koronavírusu v Donecku a Luhansku a „epidémii covid-19 zásadného rozsahu“. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová vtedy informovala o najmenej ôsmich stovkách pacientov s akútnou vírusovou infekciou dýchacích ciest.

Podľa portálu Rádia Slobodná Európa se infekcia na Donbase rýchlo šíri, čomu napomáha akútny nedostatok ochranných pomôcok i lekárov. Nie sú testy ani pľúcne ventilátory. „Medzi zdravotníkmi panuje panika,“  priznala portálu pod podmienkou anonymity jedna zdravotná sestra z Makijivky.

Obchodníci žiadajú Úrad verejného zdravotníctva o zmenu opatrení, sťažujú sa na diskrimináciu
Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISM) poslala v pondelok Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) výzvu, v ktorej upozorňuje na diskrimináciu mnohých obchodníkov pre veľkosť ich prevádzky a požaduje úrad prehodnotiť obmedzenia voči nim.... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR


Povstalecké vedenie síce zaviedlo niektoré karanténne opatrenia, ale supermarkety, obchodné centrá a materské škôlky zostávajú otvorené. Vedenie samozvaných republík sa obáva, že tvrdšie obmedzenia pohybu by už tak ochudobnenú ekonomiku poslali do kolien.

„Budem k vám úprimný. Z mnohých dôvodov, vrátane tých ekonomických, si nemôžeme dovoliť zavrieť podniky a poslať ľudí domov. Obzvlášť preto, že u nás ešte nikto na COVID-19 neochorel,“ vyhlásil šéf doneckých separatistov Denis Pušilin koncom marca.
Dôchodcovia majú ostať doma

Na separatistických územiach, kde žije takmer štyri miliony lidí, boli zavedené niektoré karanténne opatrenia. Úrady zakázali zhromaždenia nad päťdesiat ľudí, uzavreli stredné školy a univerzity.

Ľudia nad 65 rokov dostali príkaz izolovať sa doma, von smú len na nákup alebo vyvenčiť psa. Povstalci tiež podľa vzoru Vladimíra Putina odložili vojenské prehliadky k výročiu sovietskeho víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

„Pripravte sa na migračnú vlnu masívnych rozmerov!", varujú odborníci Izrael
Globálna pandémia môže zapríčiniť masívnu vlnu imigrácie do Izraela. Podľa štatistík izraelského ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov sa očakáva, že po skončení krízy sa bude chcieť usídliť v krajine približne 100 000 vysťahovalcov a nových... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Ľudia karanténne opatrenia podľa Slobodnej Európy neberú veľmi vážne, rúška nosí málokto. „Ľudia by si v nich pripadali trápne,“ mieni zdravotná sestra z Makijevky. Vraj sa stáva, že ľuďom so zakrytými ústami a nosom sa okoloidúci smejú. Napriek zákazu masových zhromaždení dorazilo behom Veľkej noci do chrámu Premenenia Pána v Donecku niekoľko stoviek pravoslávnych veriacich.
Stále sa bojuje

Na východe Ukrajiny se navyše stále bojuje. Šesť rokov trvajúci konflikt si vyžiadal viac ako trinásťtisíc životov, na takzvanej línii dotyku sa strieľa každý den.

„Kvôli konfliktu je to ťažšie s prevenciou proti covid-19. To sa týka napríklad dostatku čistej vody na hygienu a dostatku funkčných a vybavených zdravotníckych zariadení,“ uviedla pre portál iDNES.cz Olena Budahovská, koordinátorka ukrajinskej misie Člověka v tísni.

Podľa niektorých odborníkov majú obyvatelia vojnovej zóny jednu výhodu. „Ľudia si už zvykli na istú mieru sociálneho odstupu, niektoré jeho aspekty sú už dnes u nich prirodzené. Privykli si tomu, že niekedy celé dni zostávajú v pivnici a musia sa zmieriť s tým, že je ich pohyb značne obmedzený,“ povedala portálu Slobodná Európa analytička kyjevského think-tanku Crisis Group Katharine Quinn-Judgeová.

Kým sú ľudia v karanténe, príroda sa očisťuje (Anna Kunc)
Názor Anny Kuncovej (Ecology.md) Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD