IDMC: Celosvetový počet utečencov vzrástol až na 50,8 milióna!
28 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Správa varuje, že až 50,8 milióna ľudí na celom svete sa stali bezdomovcami na úteku kvôli konfliktom alebo katastrofám. Koronavírus však predstavuje úplne novú hrozbu, informuje BBC.


Centrum pre monitorovanie vnútorného vysídlenia (IDMC) vo svojej správe uvádza, že COVID-19 predstavuje pre milióny ľudí, ktorí sú už teraz značne zraniteľní, ďalšie smrteľné riziká. Viac ako 45 miliónov ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy kvôli násiliu a vojenským konfliktom. Ďalších päť miliónov prišlo o svoje domovy prírodnými katastrofami, ako sú zemetrasenia či povodne.

V správe sa uvádza, že počet vnútorne vysídlených osôb dosiahol tento rok historický rekord. Na rozdiel od migrantov, vnútorne vysídlené osoby neprekročili hranice svojej krajiny, aby našli útočisko. Aj keď dôvody ich úteku sú podobné tým, ktoré majú migranti (ozbrojené konflikty, násilie, porušovanie ľudských práv), vnútorne vysídlené osoby zostávajú pod ochranou svojej vlády, hoci práve vláda môže byť príčinou ich úteku.

Vedci zverejnili najvhodnejšie materiály na domácu výrobu ochranného rúška
Nosenie ochranného rúška môže byť​​ dôležitou súčasťou stratégie na zastavenie šírenia SARS-CoV-19. Vedci preto zverejnili najvhodnejšie materiály na ich domácu výrobu, informuje portál Science Alert. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


K údajom výrazne prispieva 33,4 milióna nových vysídlení, zaznamenaných v roku 2019, čo je najvyšší ročný údaj od roku 2012.

Nový koronavírus pravdepodobne sťaží životy mnohých týchto ľudí. Niektorí už teraz žijú v stiesnených a nehygienických podmienkach, ako sú provizórne núdzové prístrešky či chatrče. Takéto podmienky výrazne sťažujú vykonávanie fyzických dištančných či hygienických opatrení potrebných na zabránenie šírenia smrtiaceho vírusu COVID-19.

Pandémia tiež zhoršuje ich „neisté životné podmienky tým, že obmedzuje prístup k základným zdravotným službám a službám humanitárnej pomoci,“ uviedla generálna riaditeľka IDMC Alexandra Bilaková.



Podľa novej správy je však počet vnútorne vysídlených osôb bez (ohľadu na pandémiu) výsledkom kolektívneho zlyhania.

IDMC vyzýva vlády, aby sa usilovali o riešenie konfliktov, ako je občianska vojna v Sýrii, kde od decembra utieklo približne milión ľudí zo svojich domovov, aby unikli vládnej ofenzíve v konflikte, ktorý sa začal pred deviatimi rokmi.

Poukazuje tiež na konflikty v Konžskej demokratickej republike, Jemene či Afganistane.

Správa navrhuje, že by sa mohlo urobiť viac pre riešenie zmeny klímy a prípravy na prírodné katastrofy, keďže milióny ľudí bolo minulý rok vysídlených práve cyklónmi a povodňami.

„Pripravte sa na migračnú vlnu masívnych rozmerov!", varujú odborníci Izrael
Globálna pandémia môže zapríčiniť masívnu vlnu imigrácie do Izraela. Podľa štatistík izraelského ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov sa očakáva, že po skončení krízy sa bude chcieť usídliť v krajine približne 100 000 vysťahovalcov a nových... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


IDMC vyzýva vlády, aby zabezpečili, aby sa vysídleným osobám umožnil prístup k zdravotnej starostlivosti počas pandémie. Centrum tiež uviedlo, že pozorne sleduje situáciu v Iraku, kde sa potvrdili prvé prípady koronavírusu práve u vnútorne vysídlených osobách.

Správa IDMC tiež zaznamenáva prípady vnútorného vysídlenia v dôsledku vírusu. V správe sa uvádza, že najmenej 600 000 migrujúcich pracovníkov, ktorí čelia celonárodnej karanténe, „muselo prejsť stovky kilometrov, aby sa vrátilo do svojich dedín“.

Vnútorne vysídlené osoby sa často rozhodnú necestovať príliš ďaleko a to buď preto, že chcú zostať blízko svojich domovov a rodiny, alebo preto, že im chýbajú finančné prostriedky na prekročenie hraníc. Mnohí z nich uviazne v oblastiach, ktoré sú pre agentúry pre pomoc ťažko dosiahnuteľné (napríklad v oblastiach konfliktov) a naďalej sa spoliehajú na svoje vlády, aby ich udržali v bezpečí.

Ľavicové skupiny vyhlásili, že hnev demonštrantov vo Francúzsku je „legitímny“
Niekoľko ľavicových skupín vrátane politických strán a odborových zväzov podpísalo list, v ktorom vyhlásili, že hnev, ktorý v poslednom týždni spôsobil rozsiahle nepokoje vo Francúzsku, je úplne „legitímny“, informuje... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka