Migranti otočili a utekajú z Európy naspäť domov. Kvôli koronavírusu prišli o príjmy
27 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Koronakríza spôsobila problémy aj migrantom, ktorí sa po novom vracajú do svojej vlasti. Za spiatočnú cestu však pašerákom zaplatia viac.


Pred koronakrízou sa migranti pokúšali do Európy dostať najmä cez pobrežie Španielska a Talianska. V súčasnosti sa ich cieľová destinácia mení a vracajú sa do svojich domovských krajín, informuje o tom portál Idnes.cz s odvolaním sa na španielsky denník El País.


Okrem strachu zo samotného vírusu ťaží migrantov, z ktorých mnohí žili v Španielsku nelegálne, strata príjmov. V početných prípadoch sa totiž živili pouličným predajom, v ktorom im však zamedzil núdzový stav zavedený v súvislosti s pandémiou koronavírusu.


Smrť Kim Čong-una je fáma, ale politické vtipy na jeho adresu sa už šíria internetom
Povesti o zhoršenom zdraví Kim Čong-una inšpirovali hŕstku ľudí na internete, ktorí využili situáciu a začali vytvárať posmešky na jeho adresu, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Z aktuálneho stavu, v ktorom sa migranti nachádzajú, najviac ťažia pašeráci. Tí „preukázali extrémnu flexibilitu a prispôsobili sa novej situácii, teraz organizujú cesty nelegálnych marockých migrantov, ktorí utekajú kvôli COVID-19 opačným smerom, teda zo Španielska do Maroka,“ cituje španielsky denník časť interného dokumentu Európskej komisie.


Idnes.cz informuje, že každý migrant, ktorý sa pôvodne vydal do Európy, zaplatil pašerákom približne 5 400 eur. Za cestu opačným smerom, teda z Maroka do Španielska, zaplatia migranti v priemere od 400 do 1000 eur.


Okrem Maroka zaznamenalo prípady ilegálnych návratov svojich občanov aj Alžírsko. V oboch prípadoch platí, že migranti vracajúci sa späť sú miestnymi orgánmi v súvislosti s potenciálnym prenosom koronavírusu zadržiavaní a umiestňovaní do karantény.


Podľa portálu Idnes.cz  zároveň klesol aj počet migrantov smerujúcich do Španielska z Afriky. Od začiatku roku dorazilo do krajiny 6 100 afrických migrantov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o štvrtinu menej.


Stovky demonštrantov požadujú odstránenie plotu na poľsko-nemeckej hranici (VIDEO)
Demonštranti požadovali opätovné otvorenie hraníc medzi Poľskom a Nemeckom, ktoré boli kvôli pandémii Covid-19 zatvorené, keďže bezpečnostné opatrenia im neumožňujú dochádzať do práce a vidieť svoje rodiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Marek Molnár