Stovky demonštrantov požadujú odstránenie plotu na poľsko-nemeckej hranici (VIDEO)
25 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Demonštranti požadovali opätovné otvorenie hraníc medzi Poľskom a Nemeckom, ktoré boli kvôli pandémii Covid-19 zatvorené, keďže bezpečnostné opatrenia im neumožňujú dochádzať do práce a vidieť svoje rodiny, informuje portál RT.


V piatok sa na oboch stranách hraničného prechodu medzi poľským mestom Zhorelec a nemeckým mestom Görlitz zišlo niekoľko stoviek rozhorčených občanov.

Demonštranti držali cedule s nápismi ako „Nechajte ma ísť do práce!“ a „Dovoľte mi ísť domov“, pričom požadujú odstránenie hraničného plotu, ktorý bol postavený po tom, čo krajiny uzavreli svoje hranice, aby sa spomalilo šírenie koronavírusu. Demonštranti tiež požiadali poľskú vládu, aby ukončila povinnú dvojtýždňovú karanténu pre všetkých Poliakov, ktorí sa vracajú zo zahraničia.

Poľskí demonštranti symbolicky triasli plotom, hoci podľa nemeckej polície bolo zhromaždenie pokojné a skončilo bez nejakého incidentu.



Pred zablokovaním cestovali ľudia slobodne medzi Zhorelcom a Görlitzom, pričom mnohí žili v jednom meste a pracovali v druhom.

Starosta mesta Zhorelec Rafal Gronicz povedal miestnym médiám, že rozhodnutie uzavrieť hranicu malo za následok, že „veľa ľudí prišlo o zamestnanie“, pretože mnohí Poliaci pravidelne dochádzali do Nemecka za prácou. Niektorí demonštranti novinárom povedali, že novo postavený plot ich tiež oddeľuje od svojich rodín.

Izraelskí vedci našli spôsob, ako ukradnúť počítačové údaje pomocou vibrácii z ventilátora (VIDEO)
Izraelskí vedci našli nový a nekonvenčný spôsob odcudzenia údajov z počítačov pomocou manipulácie s ventilátormi chladiaceho systému, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Marek Molnár