Izraelskí vedci našli spôsob, ako ukradnúť počítačové údaje pomocou vibrácii z ventilátora (VIDEO)
25 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Izraelskí vedci našli nový a nekonvenčný spôsob odcudzenia údajov z počítačov pomocou manipulácie s ventilátormi chladiaceho systému, informuje portál RT.


Ich výskum vydal Mordechai Guri, vedúci výskumu a vývoja na Ben-Gurion University v Negevu v Izraeli.

Nová technika, ktorá sa nazýva AiR-ViBeR, umožňuje hackerovi získať informácie z ľubovoľného počítača vrátane tých, ktoré sú odpojené od siete. Aby hacker ukradol údaje, musí pozorne počúvať hluk vydávaný ventilátormi počítačového chladenia.

"Zistili sme, že počítače vibrujú pri frekvencii, ktorá je zhodná s rýchlosťou otáčania ich vnútorných ventilátorov," uviedol Guri.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=XGD343nq1dg&feature=emb_title

Aj keď ide o novú techniku, existuje niekoľko varovaní, ktoré upozorňujú na to, že nie je najpraktickejšia. Najskôr je potrebné do cieľového „vysoko zabezpečeného“ počítača dostať malvér Fansmitter, potrebný na riadenie rýchlosti ventilátorov a vytváranie čitateľných vibrácií. Hacker potom potrebuje inteligentný telefón s akcelerometrom, ktorý musí byť v tesnej blízkosti počítača - najlepšie na rovnakom stole.

Vedci tiež pripustili, že touto novou metódou nie je možné získať veľké množstvo údajov. Napriek tomu sa môže použiť na odcudzenie malého množstva údajov, menovite používateľských mien a hesiel, ako aj na zachytenie šifrovacích kľúčov.

Vedci tiež ponúkli súbor protiopatrení na boj proti hackerskej technike, od vybavenia počítača vlastným akcelerometrom, cez detekciu anomálneho správania sa ventilátorov až po používanie softvérového rušenia. Okrem toho je možné ochrániť počítač tým, že odstránite všetky jeho ventilátory a rozhodnete sa pre kvapalinové chladenie.

Ozbrojenec začal strieľať na pohrebe, následne na to ho niekto zo smútiacich bodol
Na pohreb v Manchesteri bola povolaná ozbrojená polícia potom, čo na ňom ozbrojenec spustil paľbu následne na to bol bodnutý niekým z davu smútiacich, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár