Pracoviská Ministerstva vnútra SR budú od pondelka verejnosti k dispozícii šesť hodín denne
24 | 04 | 2020 I SITA

V pondelok, utorok, štvrtok a v piatok budú verejnosti k dispozícii od 8:00 do 14:00, v stredu od 10:00 do 16:00.


Pracoviská Ministerstva vnútra SR budú od pondelka 27. apríla verejnosti k dispozícii šesť hodín denne. Doteraz na nich pre mimoriadnu situáciu súvisiacu s pandémiou koronavírusu platil trojhodinový režim úradných hodín.

Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu vnútra, z dôvodu ochrany verejného zdravia však naďalej platí viacero obmedzení v poskytovaní služieb.

V pondelok, utorok, štvrtok a v piatok budú pracoviská ministerstva vnútra verejnosti k dispozícii od 8:00 do 14:00, v stredu od 10:00 do 16:00. Štvrtok je zároveň pre úsek zbraní a streliva nestránkový deň.

Vláda chce obmedzovať používanie najdrobnejších mincí. Ceny nákupov by sa mali zaokrúhľovať
Vláda Igora Matoviča chce otvoriť diskusiu o obmedzovaní používania jedno- a dvojcentových mincí. Opatrenie by malo pomôcť znížiť náklady bankám a firmám. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Obmedzenia zostávajú platné. „Dopravné inšpektoráty vybavia len občanov objednaných prostredníctvom elektronickej služby. Vodičské preukazy budú vydávať len novým vodičom po získaní vodičského oprávnenia, majiteľom stratených či odcudzených vodičských preukazov, taktiež pri uplynutí platnosti a po zmene priezviska po sobáši,“ uvádza rezort. Dodáva, že vydávajú aj medzinárodné vodičské preukazy a výpisy z evidenčnej karty vodiča.

Prijímať budú žiadosti o občianske preukazy (OP), ktorých časová platnosť skončila, alebo je platná maximálne dva mesiace. O OP možno požiadať aj v prípade straty či krádeže, z dôvodu výmeny neelektronického dokladu za OP s čipom, pri zmene trvalého pobytu alebo priezviska a pri dovŕšení 15 rokov veku.

Ekonomika by sa mohla otvárať v každom okrese inak
Ak by sa niektorému okresu z hľadiska počtu nových nakazených ľudí nedarilo, tak by prevádzky podľa Matoviča v tomto okrese zostali zatvorené. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA


Oddelenia dokladov tiež poskytnú službu odblokovania bezpečnostného osobného kódu a odblokovania e-podpisu (kep pin). Štandardné vydávanie certifikátov pre e-podpis naďalej nebudú zabezpečovať, ak je možné ich získať online.

Cestovné pasy pracoviská naďalej vydávajú len na základe žiadosti o urýchlené vydanie do dvoch pracovných dní za príslušný správny poplatok. Žiadosti o takzvané cestovné OP pre deti do 15 rokov momentálne neprijímajú vôbec.

Ministerstvo hospodárstva je pripravené v prípade zhoršenia situácie zasiahnuť aj v oblasti dodávok energií a ochrániť odberateľov
Zástupcovia dodávateľov, distribútorov a ďalších aktérov na energetickom sa snažia vychádzať v ústrety odberateľom, ktorí požiadajú o úpravu zálohových platieb alebo o splátkový kalendár. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA


„Neprijímajú sa ani žiadosti o vydanie zbrojných preukazov a licencií, ani sa nezabezpečuje výkon skúšok odbornej spôsobilosti na držanie či nosenie zbrane a streliva. Okresné úrady naďalej nevykonávajú pojednávania o priestupkoch a správnych deliktoch,“ dodáva ministerstvo vnútra. Overovanie listín a podpisov sa robí len po telefonicky dohodnutom stretnutí.

Naďalej platí, že vstup na pracoviská je zakázaný maloletým, s výnimkou odôvodnených návštev pracoviska dokladov. „Návštevníci sa môžu pohybovať len v priestoroch klientskych centier a podateľne, do iných priestorov okresných úradov nesmú vstupovať, nesmú používať sociálne zariadenia,“ uvádza rezort.

Takisto varuje, že vstup na klientske pracoviská je možný len s prekrytými dýchacími cestami, každý návštevník je povinný pri vchode si vydezinfikovať ruky a riadiť sa pokynmi supervízora.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na väzobné stíhanie Juraja K. a Martina K.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok návrh na väzobné stíhanie bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K. a finančníka Martina K. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | TASR