Ruskí komunisti vzdorujú karanténe, aby mohli vzdať poctu Leninovej pamiatke k jeho 150. narodeninám
23 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Desiatky ruských komunistov v stredu vzdorovali karanténnym nariadeniam vlády pochodom cez Červené námestie, aby položili kvety pred pomník Vladimíra Lenina pri príležitosti 150 rokov od narodenia boľševického vodcu, informuje portál Reuters.


Malá skupina ľudí, vedená vodcom ruskej komunistickej strany Gennadijom Zjuganovom, pochodovala k žulovému mauzóleu, kde je Leninove telo zabalzamované, aby vzdali svoju poctu bývalému vodcovi. Rituál, ktorý sa každoročne opakuje 22. apríla, sa konal v Moskve v štvrtom týždni karantény zameranej na spomalenie šírenia nového vírusu.

Moskovčania smú vychádzať iba ak idú nakupovať potraviny alebo lieky. Musia byť v karanténe, môžu však chodiť so psom alebo vyniesť odpadky.



Ruskí policajti strážiaci Červené námestie, ktoré bolo pre verejnosť zatvorené, dali komunistom špeciálne povolenie na usporiadanie tejto udalosti.

Moskovská polícia a úrad starostu zatiaľ neodpovedali na žiadosti o komentár.

Zjuganov v rozhovore pre novinárov na Červenom námestí uviedol, že snahy ruských orgánov o zadržanie vírusu sa nezhodujú so sovietskym prístupom k boju proti prepuknutiu kiahní v Moskve z roku 1960.

„Teraz, tri mesiace po prepuknutí, nedokážu vyrobiť masky,“ odkázal súčasnej ruskej vláde. Niektoré ruské regióny zaznamenali nedostatok ochranných pomôcok pre zdravotníckych pracovníkov, krajina však stále vyvážala vybavenie do iných krajín vrátane Spojených štátov, Talianska a Srbska.

Samotná Moskva, mesto s viac ako 12,5 miliónmi obyvateľov, je ruským epicentrom nákazy a v stredu zaznamenala 2 548 nových prípadov, čím sa celoštátny počet ochorení na Covid-19 zvýšil na takmer 58 000.

Podobné podujatia na počesť Lenina sa konali po celej krajine.

Archeológom v Nórsku sa vďaka roztápaniu ľadu odkryl unikátny poklad.
Po postupnom roztopení ľadového povrchu v zasnežených horách stredného Nórska sa podarilo objaviť stratenú obchodnú cestu Vikingov, ktorá slúžila stovky rokov. Informáciu priniesol portál topky.sk. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová