Chronicky chorí pacienti by nemali doplatiť na sústreďovanie pozornosti len na pacientov s Covid-19, upozorňujú všeobecní lekári
23 | 04 | 2020 I SITA

Chronicky chorí pacienti by nemali doplatiť na sústreďovanie pozornosti len na pacientov s Covid-19. Upozornila na to Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov (SSVPL). Žiada preto vládu o väčšiu podporu súčasnej infraštruktúry primárnej zdravotnej starostlivosti.


Tá je podľa spoločnosti rozhodujúca pre zvládnutie súčasného epidemiologického problému, ale aj na zachovanie dostupnosti kvalitnej starostlivosti pre akútnych a chronických pacientov bez presúvania všeobecných lekárov do tzv. Covid-19 ambulancií alebo na prácu na infekčných oddeleniach.

Spoločnosť je tiež za prehodnotenie zriaďovania nových Covid-19 ambulancií, kde majú byť presúvaní všeobecní lekári zo svojich ambulancií. "Ak aj budú vznikať, mali by byť súčasťou sekundárnej starostlivosti v 'červených' zónach nemocníc, kde bude stav pacientov komplexne vyšetrený a rozhodne sa o ďalšej izolácii v nemocnici alebo v domácich podmienkach so zabezpečením bezpečného prevozu pacientov," konštatoval prezident SSVPL Peter Makara.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb sa lekárom podarilo úspešne transplantovať srdce
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) znova úspešne transplantoval srdce. Dostal ho urgentný 54-ročný pacient z Veľkého Krtíša. V hrudi mu bije srdce od darcu z Prahy. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa národného ústavu Soňa... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Spoločnosť zároveň odmieta zodpovednosť za to, že si súkromní poskytovatelia nedokážu zabezpečiť dostatok ochranných prostriedkov, ktoré nedokáže zabezpečiť ani štát. Žiada pre to štát, aby ich zabezpečil, a to najmä v situácii, keď výnimočný stav rozšíril aj na ambulantných poskytovateľov.

Spoločnosť odmieta aj prenos zodpovednosti len na konkrétnych pracovníkov a lekárov poskytujúcich služby pre pacientov v domovoch sociálnych služieb (DSS). Reagujú tým na situáciu v DSS v Pezinku a v Martine.

"V oboch prípadoch možností prenosu ochorenia Covid-19 veľkú časť zodpovednosti nesie vláda a krízový štáb, pretože tieto problémy mali byť včas odhalené a vyžadovali prijatie účinných opatrení na centrálnej úrovni, ak to bolo v súčasnej situácii vôbec možné," uzavrel Makara.

Ochoreniu COVID-19 podľahla ďalšia osoba, SR tak eviduje 15 úmrtí
Počas stredy (22. 4.) pribudlo na Slovensku 81 prípadov nákazy novým koronavírusom. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR