Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
22 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT.


S. Ryabkov vydal správu o budúcnosti ruskej zahraničnej politiky na ústredí tlačovej agentúry TASS v Moskve. Boj o medzinárodnú dominanciu sa podľa neho prudko zintenzívnil ešte pred začiatkom pandémie,  ale „ani koronavírus nebol schopný tento proces zastaviť, práve naopak, iba ho zosilnil a urýchlil“.

"Prehlbujú sa rozdiely, ktoré môžu vyústiť do veľkých - potenciálne globálnych - medzinárodných konfliktov. Hrozba jadrovej vojny stále nebola odstránená," varoval zástupca ruského ministra zahraničia.

V dôsledku zrušenia kľúčových zmlúv o zbraniach a vplyvu medzinárodných orgánov, ako je OSN, „vojenské sily zohrávajú v medzinárodných vzťahoch stále dôležitejšiu úlohu“, dodal Ryabkov a ďalej poznamenal, že "najlepší hráči musia spolupracovať, aby sa táto výzva vyriešila diplomaticky, ak sa chcú vyhnúť najhoršiemu scenáru".

Od vypuknutia Covid-19 v decembri sa smrteľný koronavírus rozšíril po celom svete a vyžiadal si viac ako 175 000 životov, čím spomalil hlavné svetové ekonomiky a na finančných trhoch vyvolal zmätok.

Trump nariadil armáde, aby v prípade ohrozenia zaútočila na iránske lode
Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | TASR