Irán tvrdí, že vypustil na obežnú dráhu Zeme vojenskú družicu
22 | 04 | 2020 I TASR

Revolučné gardy tvrdia, že vojenský satelit s názvom Núr (Svetlo) vypustili zo strednej časti Iránu a úspešne dosiahol obežnú dráhu vo výške 425 kilometrov nad zemským povrchom.


Iránske Revolučné gardy v stredu oznámili, že vypustili na obežnú dráhu Zeme vojenskú družicu. Informovala o tom agentúra AP. Podľa agentúry AFP Revolučné gardy uviedli, že ide o prvú úspešne vypustenú iránsku vojenskú družicu. Vypustene družice bezprostredne nepotvrdila žiadna nezávislá strana, poznamenala AP.

Revolučné gardy tvrdia, že satelit s názvom Núr (Svetlo) vypustili zo strednej časti Iránu a úspešne dosiahol obežnú dráhu vo výške 425 kilometrov nad zemským povrchom. AP pripomenula, že Irán sa v posledných mesiacoch niekoľkokrát neúspešne pokúsil o vypustenie družice.

Stredajšie vyhlásenie Revolučných gárd prišlo v čase napätia medzi Teheránom a Washingtonom, ktoré sa neustále zvyšuje od mája 2018, keď americký prezident Donald Trump oznámil odstúpenie USA od jadrovej dohody medzi svetovými veľmocami a Iránom. Spojené štáty na Irán následne uvalili sankcie. Irán považuje vojenskú prítomnosť USA v oblasti Perzského zálivu za hrozbu.

Irán predstavil najnovšie útočné bezpilotné lietadlá (VIDEO+FOTO)
Iránska armáda v sobotu predstavila najnovšie prírastky do bezpilotnej flotily, vrátane diaľkovo ovládaných dronov, ktoré možno použiť na prieskumné alebo útočné misie. Informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Marek Molnár