Pendleri majú s testovaním počkať do pondelka
21 | 04 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19 zrušiť.


Premiér Igor Matovič vyzval pendlerov, aby s povinným testovaním na koronavírus počkali do pondelka.  Ak sa dovtedy epidemiologická situácia v Česku, Maďarsku či Rakúsku zlepší, tak takéto opatrenie nebude potrebné, dodal šéf kabinetu. Matovič informoval aj o prípade pendlera, ktorý nakazil ďalších ľudí. Pracoval ako poštár v Rakúsku, kam cestoval z Bratislavy každý deň za prácou.

Ako informovala podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19 zrušiť.

„Chceme presadiť, aby sa testovať nemuseli a aby sme celú voľnú testovaciu kapacitu využili na testovanie zraniteľných skupín v domovoch dôchodcov,“ doplnila Remišová. Práve domovy dôchodcov považuje podpredsedníčka Za ľudí za najzraniteľnejšiu a v tejto chvíli najrizikovejšiu skupinu obyvateľov.

Matovič si s opatrením pre pendlerov strelil do nohy
Povinné testy pendlerov by zarobili súkromným laboratóriám milióny eur. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa musia pendleri od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Zároveň sa spresnila definícia pendlerov, na základe ktorej musí byť vzdialenosť miesta práce, respektíve miesta bydliska od otvoreného hraničného priechodu 30 kilometrov pozemnou cestou.

Podľa Remišovej je napríklad situácia v prihraničných oblastiach Rakúska či Maďarska susediacich s Bratislavou porovnateľne bezpečná, ak nie bezpečnejšia ako v hlavnom meste Slovenska. „Keď si zoberieme Burgenland, táto oblasť je určite bezpečnejšia ako oblasť Bratislavy. Hygienické opatrenia tam ľudia dodržiavajú takisto ako na Slovensku,“ povedala Remišová.

Pendleri sa búria proti vláde. Nechcú každý mesiac platiť za testy na koronavírus
Opatrenie, aby sa ľudia prechádzajúci cez slovenské hranice museli pravidelne preukazovať negatívnym testom na koronavírus, sa ihneď stalo terčom kritiky. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová