Väčšina veľkých amerických firiem nechce ukončiť podnikanie v Číne
20 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Veľké americké spoločnosti, pôsobiace v Číne, nechcú v blízkej budúcnosti presunúť výrobné a dodávateľské reťazce z krajiny, aj keď smrteľný koronavírus ich môže k tomu prinútiť. Informuje portál RT.


Približne 70 percent z 25 firiem s globálnymi príjmami vyše pol miliardy dolárov neplánuje presun a to ani napriek dopadu prepuknutia koronavírusu na ich podnikanie, informovala o tom Americká komora obchodu v Číne a Americká komora obchodu v Šanghaji. Výsledky marcového prieskumu uverejneného tiež ukazujú, že približne 40 percent respondentov by radšej ponechalo svoju dlhodobú stratégiu dodávateľského reťazca pre Čínu nezmenenú.

Zatiaľ čo viac ako polovica opýtaných firiem tvrdí, že je príliš skoro na akékoľvek rozhodnutie o premiestnení, iba štyri percentá spoločností plánujú presunúť všetku výrobu mimo Číny, zatiaľ čo 12 percent respondentov má v úmysle presunúť časť svojich zariadení.

1 z 3 testovaných obyvateľov štátu Massachusetts má v tele protilátky spojené s Covid-19
Takmer tretina z 200 náhodne testovaných obyvateľov mesta Chelsea v Massachusetts mala v tele protilátky spojené s Covid-19. To naznačuje, že vírus by mohol byť oveľa rozšírenejší a oveľa menej smrteľný, ako sa predpokladá, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Marek Molnár


"Spoločnosti uvažujú o úprave svojej obchodnej stratégie, ale v dôsledku Covid-19 zatiaľ nedochádza k hromadnému odchodu," uviedol Ker Gibbs, prezident Americkej komory obchodu v Šanghaji. Každý piaty respondent sa však domnieva, že pandémia urýchlila hospodárske oddelenie USA a Číny.

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom je menej podnikateľov presvedčených, že nastane ekonomický rozpad, pričom počet v poslednom prieskume klesol na 44 percent zo 66 percent v októbri. „Napriek tomu musíme vziať do úvahy, že súčasná kríza dodáva konverzácii o oddelení nový a nevítaný rozmer. Toto bude hlavnou témou nasledujúcich mesiacov,“ dodal Gibbs.

Berlínska polícia násilne rozptýlila protest proti vládnym bezpečnostným opatreniam (VIDEO)
Stovky aktivistov, ktorí sa vzpierajú voči vládnym opatreniam na zastavenie šírenia Covid-19, sa zhromaždilo v centre Berlína, pričom tvrdia, že štát smeruje k „autoritárskemu režimu“. Protest sa tiež stretol s násilnou reakciou polície, informuje... Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Marek Molnár