Konšpiračné teórie pomáhajú hľadať vinníkov
20 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová


Eiríkur Bergman, profesor politiky na islandskej univerzite Bifröst poskytol českému Deníku N rozhovor. Vysvetľuje v ňom niektoré zákonitosti konšpirácií v dnešnej politike a tiež to, ako ich politici využívajú.







Konšpirácie majú podľa odborníka spoločný základ, aj keď ich je mnoho druhov. "Základ je v podstate len jeden. Všetky konšpiračné teórie hľadajú niekoho, na koho by mohli zvaliť súčasné dianie, ktoré je podľa teórie zlé."

Napríklad teória o iluminátoch podľa Bergmana jasne ukazuje na tajný spolok ľudí, ktorí stoja za celým súčasným dianím. Väčšina teórií má podobného aktéra, na ktorého zvádzajú súčasnú politiku. Takéto teórie tu boli vždy, nie je to žiadna novinka.

Čo by sa Trump mohol naučiť od Merkelovej
Úspech prináša menej rečí a viac vodcovstva. Americký prezident Donald Trump by sa od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mohol priučiť, ako riešiť koronavírus. Komentár priniesli CNN. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Konšpiračné teórie sa vraj väčšinou snažia cieliť na širokú verejnosť, preto sú relatívne jednoducho vysvetliteľné, aby ich pochopil naozaj každý. "Ale ľudia, ktorí im podliehajú, sú väčšinou tí, ktorí sa cítia byť odpadlíkmi spoločnosti a hľadajú niekoho, koho by vinili. Keď prepadnú nejakej konšpiračnej teórii, je pre nich ľahšie nájsť si kolektív, ktorý verí tomu istému, a do neho sa začlenia. Pripadajú si potom menej ako outsideri," podotkol Eiríkur Bergman.

Zaoberá sa politickou ekonómiou, islandskou politikou, skúmal hospodársku krízu 2008, píše o konšpiráciách a nacionalizme. Celkovo napísal osem vedeckých publikácií ako Conspiracy & Populism: The Politics of Misinformation (2018), Nordic Nationalism and Right-Wing Populist Politics: Imperial Relationships and National Sentiments (2017), Iceland and the International Financial Crisis: Boom, Bust & Recovery (2014 ) atd.

Najznámejšou sa stala kniha Conspiracy & Populism, ktorá hovorí o blízkom spojení konšpiračných teórií a populizmu v politike. Popisuje v nej najčastejšie konšpirácie od rozšírené teórie veľkého vystriedania po tie bizarnejšie s reptiliánmi a nacistami na Mesiaci.

Pendleri sa búria proti vláde. Nechcú každý mesiac platiť za testy na koronavírus
Opatrenie, aby sa ľudia prechádzajúci cez slovenské hranice museli pravidelne preukazovať negatívnym testom na koronavírus, sa ihneď stalo terčom kritiky. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová