AKTUÁLNE: Od stredy by sa mali otvoriť viaceré obchody aj služby
20 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Plán otvárania prevádzok by mal zajtra schváliť Ústredný krízový štáb SR.


Od stredy by 22. apríla by sa mali otvoriť obchody a služby do 300 metrov štvorcových. Otvoria sa aj reštaurácie, ktoré budú môcť poskytovať služby prostredníctvom výdajných okienok. Za prísne stanovených podmienok by sa mali otvoriť aj vonkajšie športoviská a vonkajšie trhoviská. Otvoriť by sa mali aj predajne automobilov a autobazáre a ubytovne určené na dlhodobé ubytovanie.

Oznámil to premiér Igor Matovič na tlačovej besede s názvom "Niečo za niečo". Ako zdôraznil, splnil si sen, podľa ktorého sa mu podarilo uchrániť plán otvárania obchodných prevádzok pred tlakmi ekonómov a bol výhradne výsledkom rozhodnutia konzília epidemiológov a ďalších zdravotníckych pracovníkov.

Plán bude zajtra predložený Ústrednému krízovému štábu a Matovič verí, že štáb ho podporí. Plán pozostáva aj z ďalších troch fáz, ktorých zavádzanie však nie je v návrhu určené konkrétnym dátumom. Podľa Matoviča to totiž bude závisieť od vývoja šírenia koronavírusu po zavedení prvej fázy plánu. „Poďme otvoriť niektoré obchodné prevádzky, ale budeme musieť byť dvakrát viac zodpovednejší, ako doteraz," povedal na pondelňajšej tlačovej konfernecii Matovič.

V otvorených prevádzkach stále bude platiť pravidlo o jednom zákazníkovi na 25 metrov štvorcových.

Strana Za ľudí počíta s tým, že Kiska na jej čele skončí
Podľa súčasného lídra strany Za ľudí Andreja Kisku je aktuálny prepad strany spôsobený aj jeho neprítomnosťou na verejnosti. Členovia strany však naznačujú, že by Kiska na jej čele mohol skončiť úplne. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako ďalej informoval premiér, o hodinu sa skrátia aj nákupné hodiny vyhradené pre dôchodcov. Tie budú platné pre všetky prevádzky medzi 9-tou a 11-tou hodinou a to iba počas pracovných dní.  Nové pravidlá zároveň podľa premiéra obsahujú „dôrazné odporúčanie" pre seniorov, aby do obchodov nechodili mimo vyhradeného času. Premiér Matovič chce zároveň zaviesť stravné lístky pre seniorov, za ktoré by si mali kupovať jedlo z reštaurácií. Obmedzil by sa tak podľa neho ich pohyb v obchodoch a namiesto preplácania nákladov na zamestnancov by sa reštauráciám týmto spôsobom zabezpečil dopyt.

Matovič však zdôraznil, že ak by došlo k veľmi rýchlemu šíreniu nákazy, prevádzky sa opäť zatvoria. Situáciu bude štáb priebežne vyhodnocovať. Ďalšie prípadné uvoľňovanie ochranných opatrení bude prehodnocované približne v dvojtýždňových intervaloch.

Na voľby má dozerať bývalý agent ŠtB či bratranec Roberta Fica. Odborníkov nedodali ani koaličné strany
Na správnosť volieb na Slovensku by mali dozerať niekdajší agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Ján Knapp či bratranec Roberta Fica (Smer - SD) Jaroslav Rybanský. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | TASR


V druhej fáze by sa podľa predstaveného plánu spúšťalo krátkodobé ubytovanie, avšak bez spoločného stravovania, jedlo by sa mohlo distribuovať na izbu. Izby by museli byť so sociálnym zariadením a kúpeľňou a ubytovanie by zároveň neposkytovalo iné služby. Podľa podmienok by sa mohli v tejto fáze otvárať aj kaderníctva, pedikúry a manikúry, taxi služby, detské kluby do 10 rokov, obnovili by sa bohoslužby a svadby.

Pri bohoslužbách musí byť tiež dodržané pravidlo, že na jedného veriaceho bude k dispozícii 25 metrov štvorcových. Na svadbe bude môcť byť najviac 15 hostí. V druhej fáze by sa mali sprístupniť aj vonkajšie turistické atrakcie.

Tretia fáza zahŕňa otvorenie obchodov a služieb do tisíc metrov štvorcových. Poskytovať by sa mohlo tiež verejné stravovanie na vonkajších terasách. Dostupné by boli aj masáže, športové a rekondičné rehabilitácie, v rámci nich však len suché procedúry. Podľa podmienok by sa otvárali aj múzeá, galérie či knižnice.

Posledná fáza by znamenala otvorenie kín, divadiel, kúpalísk, obchodných centier, škôl, škôlok, vnútorných športovísk, organizovanie hromadných podujatí, športových podujatí a poskytovanie ubytovania.

Matovič si s opatrením pre pendlerov strelil do nohy
Povinné testy pendlerov by zarobili súkromným laboratóriám milióny eur. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová