Vzduch sa čistí aj nad Slovenskom. Zlepšil ho koronavírus?
19 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Ovzdušie nad Slovenskom je oproti minulému roku čistejšie. Môžeme za to vďačiť novému koronavírusu?


Slovenka Adrea Suľová vypracovala mapu Slovenska, ktorá porovnáva koncentráciu oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v marci tohto a minulého roka. Úroveň NO2 je pritom v súčasnom období oveľa nižšia. Na vytvorenie mapky použila satelitné dáta z družice Sentinel.

Ako píše portál Dobré noviny, Slovenka sa po vyštudovaní geodézie a kartografie išla ďalej vzdelávať do zahraničia. Na dánskej Aalborg University sa venuje geoinformatike. Dôvod vzniku mapy vysvetlila tým, že v rámci záverečnej práce sa chcela zdokonaliť vo svojej oblasti, aplikovať skúsenosti a poukázať tiež na pozitíva pandémie.

Podobné mapy pripravil aj český odborník Jáchym Brzezina, ktorého s takouto požiadavkou oslovili kolegovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Na stránke ČSMÚ Brno uvádza, že na snímkach je dobre vidieť pokles oxidu dusičitého v tomto roku. Zároveň môžeme pozorovať jeho vysoké koncentrácie vo Viedni a Budapešti.

Slovensko zasiahlo sucho
Tohtoročná jar záhradkárom, pestovateľom ani poľnohospodárom veľmi nepraje. Po koronavíruse a mrazivých nociach už môžu mať starosti aj so závlahou. Najväčšie sucho je na Záhorí a v severných oblastiach. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Podľa Brzezinu je najvýznamnejším zdrojom NO2 doprava. Zároveň ale dodal, že na jeho množstvo v ovzduší majú vplyv aj ďalšie faktory. Preto nemôžeme mapy vnímať len ako výsledok vplyvu opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Otázkou zlepšenia kvality ovzdušia v súvislosti s koronavírusom sa zaoberal aj Inštitút environmentálnej politiky na Slovensku. Vo svojom vyhlásení na Facebooku uvádza, že hodnotenie karanténnych opatrení a ich vplyvu na ovzdušie je zatiaľ predčasné. „Po zavedení protipandemických opatrení boli po celom svete satelitmi namerané znížené koncentrácie oxidu dusíka. To platí aj pre Slovensko – aj u nás ho bolo podľa satelitov vo vzduchu v marci menej ako v rovnakom období minulého roku. Len na základe týchto dát však nemôžeme tvrdiť, že dôvodom týchto nižších koncentrácií na našom území boli práve protiepidemické opatrenia.“ 

Príspevok Inštitútu environmenálnej politiky na Slovensku. Porovnávajúce mapy vypracoval český odborník Jáchym Brzezina:



 

Ako ďalej informoval inštitút, prachové častice, ktoré škodia zdraviu Slovákov oveľa viac ako oxidy dusíka, významné zníženie nezaznamenali. Pôsobením prachových častíc u nás podľa správy inštitútu každoročne predčasne zomierajú tisíce ľudí.

Podobný pokles oxidov dusíka ako v tomto roku zaznamenali meracie stanice aj medzi marcom 2019 a 2018.

Žiadosti o priamu podporu v agrosektore je potrebné podať do 15. mája
Aplikácia IS GSAA, do ktorej žiadatelia zakresľujú svoje obhospodarované plochy, je od tohto týždňa podľa MPRV sprístupnená a plne funkčná. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA