Vláda chce s korupciou bojovať cez hmotnú zodpovednosť aj novelu infozákona
19 | 04 | 2020 I TASR

Novela infozákona, zákon o lobingu aj hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sú niektoré zo spôsobov, akými chce vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) bojovať s korupciou. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré schválil Matovičov kabinet v nedeľu.


Výsledky nasledujúcich protikorupčných opatrení chce vláda merať prostredníctvom rebríčka Transparency International. Za úspech bude vláda považovať zlepšenie o 20 miest oproti aktuálnemu umiestneniu.

Vláda chce zaviesť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov, ktorá má trestať ich pochybenia pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Kabinet Igora Matoviča chce tiež kontrolovať lobistov prostredníctvom funkčného zákona o lobingu.

"Vláda SR takisto zavedie osobitný register pre lobistov s údajmi o tom, v ktorých veciach plánujú vykonávať lobing, aj s informáciami o ich klientoch, nákladoch a odmene za činnosť lobistu," uvádza programové vyhlásenie.

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie
Programové vyhlásenie vlády vláda v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Vláda chce navrhnúť komplexnú zmenu zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Povinné bude deklarovanie zmeny v majetku a uvedenie prírastku majetku verejného funkcionára v porovnaní s prechádzajúcim rokom. To chce kabinet Igora Matoviča kontrolovať aj prostredníctvom štátneho registra verejných funkcionárov.

Vláda chce zriadiť i nezávislú inštitúciu, ktorá bude mať na starosti etiku verejných funkcionárov, ich konflikty záujmov a kontrolu majetkových priznaní.

Vylepšiť chce vláda tiež preukazovanie pôvodu majetku. Vláda si dáva za cieľ prijať novú koncepciu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý odstráni ústavné rozpory súčasnej legislatívy a zavedie efektívny nástroj na postihovanie nelegálnych príjmov. V súvislosti s tým pripomína text PVV, že nebol zatiaľ na základe pôvodne platného zákona odsúdený nikto.

Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil na 12
Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb Pezinok. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | TASR/SITA


Novelizovať chce vláda aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám, tzv. infozákon, ktorý má po novom rozšíriť okruh povinne zverejňovaných informácii. "Z aplikačnej praxe vyplýva, že treba opraviť nedostatky súčasného zákona a zásadne rozšíriť povinnosti a prístup k informáciám vo viacerých oblastiach v zmysle zásady všetko, čo nie je tajné, je verejné," uvádza PVV.

Vláda tak chce zaviesť povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k povinne zverejňovaným zmluvám. Infozákon sa rozšíri aj na štátne firmy a dcérske spoločnosti štátnych firiem v druhom a treťom rade, keďže hospodária s verejnými zdrojmi.

Kabinet Matoviča chce tiež posilniť právomoci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a zvažuje, že mu umožní ukladanie sankcií v prípade, že kontrolovaný subjekt neodstráni nedostatky zistené kontrolou. Zvýšiť by sa mala aj transparentnosť a kvalifikačné a osobnostné predpoklady na obsadenie vedúcich postov na NKÚ.

Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil na 12
Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb Pezinok. Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | TASR/SITA


Transparentnosť by sa mala zvýšiť aj pri výberových konaniach do štátnej správy zavedením jednotného výberového procesu. Pomôcť by tomu mali aj jasné pravidlá integrity a etiky a funkčného mechanizmu na kontrolu a riadenie konfliktu záujmov.

V otázke ľudských zdrojov chce vláda zaviesť dlhodobé plánovanie výberových konaní a uverejňovanie ich plánu s niekoľkomesačným predstihom. Vláda tiež chce zriadiť na Úrade vlády SR štátnu personálnu agentúru za účelom stransparentnenia a profesionalizácie výberových konaní.

Všetok personál utiekol a seniorov nechali napospas smrteľnému koronavírusu
V kanadskom meste Dorval vyšetrujú úrady prípada úmrtia z nedbanlivosti voči seniorom z domova dôchodcov Herron, keď odtiaľ zmizli všetci zamestnanci a klientov tam nechali napospas smrteľnému koronavírusu Covid-19 a bez pomoci, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Transparentnosť chce zvýšiť vláda aj pri výberových konaniach na posty riaditeľov štátnych podnikov. Do výberového procesu chce zaviesť prvky verejnej kontroly i prostredníctvom verejného vypočutia kandidátov. Obmedziť chce aj možnosti nároku na odstupné, aby sa vyhla tzv. zlatým padákom.

Pri verejnom obstarávaní chce vláda pomôcť regionóm, aby ho zvládli samostatne a efektívne s cieľom vytvoriť centrá zdieľaných podporných služieb pre obstarávanie v regiónoch. Posilniť by sa malo aj postavenie a nezávislosť Úradu pre verejné obstarávanie.

Matovič sa opúšťa ako tínedžerka na Instagrame
Premiérovu neschopnosť odovzdať na tlačovej besede nejaké jasné posolstvo alebo nejakú zásadnú informáciu si už všimli aj v zahraničí. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová