Irán predstavil najnovšie útočné bezpilotné lietadlá (VIDEO+FOTO)
19 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Iránska armáda v sobotu predstavila najnovšie prírastky do bezpilotnej flotily, vrátane diaľkovo ovládaných dronov, ktoré možno použiť na prieskumné alebo útočné misie. Informuje portál RT.


Drony predstavil verejnosti iránsky minister obrany Amir Hatami, pričom ho doprevádzali velitelia vzdušných síl a vzdušnej obrany iránskych ozbrojených síl.



Hatami vyhlásil, že do armády smeruje „veľké množstvo“ troch modelov bezpilotných lietadiel. Jedným z nich je „Ababil-3“, prerobené jednomotorové lietadlo strednej triedy, ktoré existuje už desať rokov. Ďalším dronom je „Karrar“, ktorý sa v prvom rade používa ako cvičný cieľ pre protivzdušnú obranu. Posledné bezpilotné lietadlo nebolo bližšie špecifikované, ale údajne ide o „všestranný“ dron.

"Keďže sú bezpilotné lietadlá vybavené rôznymi typmi bômb a rakiet, môže ich armáda použiť v útočných misiách," prehlásil Hatami pre miestne médiá.



Minister obrany tiež prezdradil, že iránske bezpilotné lietadlá môžu lietať v nadmorskej výške viac ako 13 000 metrov a vykonávať misie na vzdialenosť až 1 500 km.

Prezentácia arzenálu prichádza deň potom, čo krajina oslávila Deň národnej armády. Tradičné prehliadky zbraní boli tento rok nahradené demonštráciou lekárskeho vybavenia a vojenských lekárov, ako vzdanie rešpektu v boji proti epidémie Covid-19.

V zásielke ochranných rúšok bolo nájdených 14 kilogramov kokaínu v hodnote viac ako milión libier
Príslušníci colnej stráže našli v dodávke, ktorá sa v utorok pokúšala vstúpiť z Francúzska do Veľkej Británie cez tunel pod Lamanšským prielivom, približne 14 kg kokaínu, informuje britský portál Evening Standart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka