Zločinci sa snažia držať nemocnice ako digitálnych rukojemníkov
17 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nemocnice a mnohé iné zdravotnícke zariadenia, ktoré sú v prvej línii v boji s ochorením COVID-19, musia odrážať aj iné hrozby - z virtuálneho sveta kyberkriminality.


Informácie priniesol portál topky.sk, pričom sa opiera o varovanie Interpolu. Zločinci podľa tejto medzinárodnej policajnej organizácie používajú najmä techniku ransomware. Šéf Interpolu upozorňuje, že aj takéto útoky môžu viesť k úmrtiam.


Nemocniciam radia, aby zabezpečili pravidelnú aktualizáciu svojich systémov. Mali by tiež vykonávať prísne bezpečnostné opatrenia, zálohovať svoje súbory a ukladať ich oddelene od svojich systémov.




Hrozba cez e-maily

Systémy nemocníc musia podľa Interpolu zostať nedotknuté. Policajti sa preto snažia zhromažďovať zoznam podozrivých internetových domén týkajúcich sa COVID-19. Nebezpečenstvo sa vraj šíri predovšetkým prostredníctvom e-mailov. Tvária sa, že obsahujú informácie týkajúce sa koronavírusu od vládnych organizácií jednotlivých štátov, no chcú len, aby ich príjemca otvoril.


Čo vlastne ransomware znamená? "Je to malvér, ktorý môžu útočníci využiť na uzamknutie zariadenia alebo zašifrovanie jeho obsahu s cieľom vymôcť od majiteľa daného zariadenia peniaze. Na oplátku autori škodlivého kódu sľubujú, samozrejme, bez akýchkoľvek záruk, obnovenie prístupu k zablokovanému zariadeniu alebo dátam," vysvetlila spoločnosti Eset na svojom webe.






Desiatky migrantov v nemeckých a francúzskych azylových domoch je infikovaných koronavírusom
U desiatok žiadateľov o azyl v prijímacích strediskách pre migrantov vo Francúzsku a Nemecku boli potvrdené prípady infekcie COVID-19, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Avast zas uvádza, že ide o sofistikovaný program, vytvorený podvodníkmi s dobrými znalosťami počítačového programovania. "Vaše PC môžete nakaziť spustením zavírovanej prílohy emailu, prostredníctvom webového prehliadača alebo náhodnou návštevou webu, ktorý je týmto malvérom infikovaný. Môže sa tiež šíriť cez počítačovú sieť."
"Purpurové oznámenie"

Interpol vydal v tejto súvislosti sj varovanie, tzv. "purpurové oznámenie". Tím jeho pracovníkov už stihol zaznamenať výrazný nárast počtu pokusov o útoky proti kľúčovým organizáciám. Zločinci sa snažia držať nemocnice ako digitálnych rukojemníkov. Bránia im dostať sa k dôležitým súborom a systémom, až kým nezaplatia výkupné.

"Keďže nemocnice a zdravotnícke organizácie po celom svete pracujú nonstop na zachovaní blaha pre jednotlivcov postihnutých koronavírusom, stali sa cieľmi pre bezohľadných kyberkriminálnikov, ktorí sa snažia dosiahnuť zisk na úkor chorých pacientov," uviedol generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

Koronakrízu zneužívajú čoraz viac aj kyberzločinci, od ľudí sa snažia získať citlivé dáta
Aktuálnu situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 čoraz viac zneužívajú počítačoví zločinci ako súčasť svojich kybernetických operácií. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu upozorňuje, že hackeri môžu v tejto situácii veľmi... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA