Uľahčenie sezónneho zamestnávania je podľa SaS kľúčová otázka v čase koronakrízy
16 | 04 | 2020 I SITA

Podľa SaS hrozí, že Slovensku bude v poľnohospodárstve chýbať viac ako 20 % pracovnej sily.


Uľahčenie sezónneho zamestnávania na Slovensku považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za kľúčovú otázku v súčasnej kríze spojenej s koronavírusom. Strana vidí problém v prípade rizika nedostatku pracovnej sily najmä počas leta a zbierania úrody.

Podľa SaS hrozí, že Slovensku bude v poľnohospodárstve chýbať viac ako 20 % pracovnej sily. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Sulík: Existujú veľmi dobré dôvody, prečo virológovia neriadia krajiny
Sulík nechce s Matovičom pri zostavovaní ekonomických krízových štábov "súťažiť o zlaté trenky". Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza


"Zákonník práce schválený predchádzajúcou garnitúrou však vytvoril pri sezónnom zamestnávaní viaceré prekážky. Ide napríklad o nahlasovanie zamestnancov na Sociálnej poisťovni deň vopred, z čoho profitovali najmä pracovné agentúry. Práve preto je naším cieľom zmeniť Zákonník práce do leta, aby sme sezónne zamestnávanie mohli zvýhodniť aj na úrovní daní a odvodov,“ uviedla Halgašová.

Strana SaS má ambíciu zjednodušiť podnikanie aj malým a veľkým farmárom. „Spolu s koaličnými partnermi sme našli zhodu, aby aj v programovom vyhlásení vlády bolo okrem zjednodušenia sezónneho zamestnávania aj zlepšenie podmienok pre začínajúcich farmárov či rodinné farmy. Je to spôsob, ako sa môže Slovensko v prípade produkcie vlastných potravín stať sebestačnejšie a nebyť odkázané len na dovoz,“ uzavrela Jarmila Halgašová.

Malé a stredné podniky a živnostníci navrhujú otvoriť niektoré remeselné činnosti a práce
Platforma Malých a stredných podnikov a živnostníkov (MSPaŽ) požaduje od štátu urýchlene otvoriť pre výkon podnikateľskej a hospodárskej činnosti remeselné činnosti ako sklenárstva, kaderníctva, kozmetiky či holičstvá. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR