Odborári a zamestnávatelia žiadajú Krajniaka o zvolanie rokovania tripartity k vládnemu programu
16 | 04 | 2020 I SITA

Odborári a zamestnávatelia vo štvrtok spoločne požiadali ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka, aby v čo najkratšom čase zvolal rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady k Programovému vyhláseniu vlády SR.


Programové vyhlásenie vlády považujú za závažný dokument, ktorý by mal byť prerokovaný tak ako v minulosti aj v tripartite. Upozornili na to, že tripartita k vládnemu programu doteraz nebola zvolaná.

"Podľa dostupných informácií by Národná rada Slovenskej republiky mala o vyslovení dôvery novej vláde hlasovať na schôdzi, ktorá sa začne v pondelok 20. apríla 2020, kde vláda predloží aj svoj program. O programovom vyhlásení vlády má vláda SR hlasovať dnes, štvrtok 16. apríla 2020," uviedli v spoločnej tlačovej správe predstavitelia Konfederácie odborových zväzov SR, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácie priemyselných zväzov a Združenia miest a obcí Slovenska.

Zdravotníci z nemocnice v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus
Traja zdravotníci pracujúci na rádiologickom oddelení (RTG) v nemocnici v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


"Považujeme za nevyhnutné, aby na Slovensku fungoval kvalitný sociálny dialóg, ktorý by mal byť na národnej úrovni zastrešený tripartitou. Udržanie sociálneho zmieru by malo byť cieľom každej vlády a sme presvedčení, že práve v tejto zložitej dobe je veľmi dôležité realizovať zodpovednú a vyváženú politiku vo vzťahu k zamestnancom a zamestnávateľom," tvrdia spoločne odborári a zamestnávatelia.

"Sociálny dialóg je v tomto krízovom období spolu s rozširovaním sociálnej pomoci pre všetkých, ktorí ju potrebujú, jednou z mojich priorít," povedal pre agentúru SITA minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Ako uviedol, s čo najskorším termínom zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady SR počíta.

"Vhodný termín mimoriadneho zasadnutia, ktorý je rokovacím poriadkom HSR SR stanovený najneskôr do 3 pracovných dní od doručenia požiadavky sociálneho partnera, vyberiem v spolupráci s ostatnými členmi vlády dnes na jej rokovaní. O termíne budem členov HSR SR informovať,“ dodal.

NAKA zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade. Zadržali tri osoby, ktoré vyšetrovateľ obvinil z nepriamej korupcie. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA


Vláda minulý týždeň vo štvrtok vymenovala nových zástupcov štátu v Hospodárskej a sociálnej rade Slovenskej republiky. Predsedom tripartity sa stal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Vo funkcii tak nahradil bývalého šéfa tohto rezortu Jána Richtera.

Kabinet vymenoval do funkcie člena predsedníctva štátneho tajomníka ministerstva vnútra Jána Lazara. Ten nahradil bývalého štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Vojtecha Ferencza. Novými členmi tripartity sa stali aj ostatní ministri a štátni tajomníci.

AKTUALIZOVANÉ: Ochorenie COVID-19 má u nás ďalšie dve obete
Správa bola aktualizovaná dňa 16.04.2020 o 12:40. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok potvrdilo ďalšie dve úmrtia na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR/SITA