Minister školstva Gröhling navrhuje, aby sa štátnice študentov vysokých škôl konali online
16 | 04 | 2020 I SITA
Správa bola aktualizovaná dňa 16.04.2020 o 17:44.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) predložil na vládu dokument, na základe ktorého by sa mali štátnice študentov vysokých škôl konať online formou.


Minister o tom informoval na dnešnej tlačovej konferencii pred rokovaním vlády. Novelu zákona o vysokých školách navrhuje prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

Rokovanie senátu, štátnice a obhajoba sa budú môcť konať formou verejného prenosu. Gröhling priblížil, že upravili metódu skúšok tak, aby bola akceptovaná online forma. V súvislosti s mimoriadnou situáciou povoľujú organizovať štátnu skúšku, rigoróznu skúšku či obhajobu habilitačnej práce online spôsobom. Taktiež dovoľujú operatívne meniť termíny a ďalšie podmienky na prijímanie do štúdia. Rektorovi návrh zákonu umožňuje predĺžiť štúdium nad štandardnú dĺžku štúdia o viac ako dva roky.

Zdravotníci z nemocnice v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus
Traja zdravotníci pracujúci na rádiologickom oddelení (RTG) v nemocnici v Michalovciach boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


Materiál zaslali aj Slovenskej rektorskej konferencii, Rade vysokých škôl, Študentskej rade vysokých škôl ako aj Slovenskej akreditačnej agentúre pre vysoké školstvo a následne aj ostatným ministerstvám. Gröhling podotkol, že proti návrhu neboli žiadne pripomienky.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.

Matovič chce znižovať kvórum na referendum, koaliční partneri nesúhlasia
Koaliční partneri v novej vláde pod vedením Igora Matoviča sa stále nestihli dohodnúť na programovom vyhlásení vlády. Parlament ho tak bude schvaľovať v poslednom možnom termíne. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok