Lipšic verí, že členovia sledovacieho komanda budú niesť právnu zodpovednosť
16 | 04 | 2020 I TASR

Právny zástupca manželov Kuciakovcov Daniel Lipšic verí, že členovia sledovacieho komanda Petra Tótha – Miroslav Kriak, Štefan Mlynarčík a Juraj Škrip budú niesť trestnú zodpovednosť.


Uviedol to po štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Argument, že pracovali v domnienke sledovania novinárov pre Slovenskú informačnú službu (SIS), Lipšic odmieta. „Viacerí z nich majú bezpečnostnú minulosť. Neviem o tom, že by bezpečnostné alebo spravodajské zložky používali na účely sledovania externistov,“ vysvetlil.

NAKA zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v Dunajskej Strede v ďalšom korupčnom prípade. Zadržali tri osoby, ktoré vyšetrovateľ obvinil z nepriamej korupcie. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA


Všetci členovia komanda zároveň vypovedali o tom, že mali pracovať pri sledovaní odhaľovania drogovej trestnej činnosti. "Museli vedieť, že keď sledujú mesiace novinárov, iné osoby a ich rodinných príslušníkov, tak to s odhaľovaním drogovej trestnej činnosti nemá nič spoločné," povedal Lipšic. Považuje to za legendu.

Svedok Škrip, ktorého výpoveď čítala predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová, uviedol, že počas sledovania bol aj pri Dóme sv. Martina v Bratislave, kde mali "náhodou" zbadať Lipšica. „Je evidentné, že svedok klame, aby zľahčil svoju potenciálnu trestnú zodpovednosť,“ reagoval Lipšic s tým, že nemyslí samotnú kauzu vraždy Kuciaka. Z akcie sledovania bol urobený niekoľkostranový záznam.

Pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka prerušili do 29. apríla
Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol prerušený do 29. apríla. Na štvrtkovom pojednávaní to uviedla predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová. Na pojednávaní sa od stredy... Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


Jeho výpoveď v kauze vraždy novinára tak podľa Lipšica odporuje trestnému spisu v kauze sledovania.

V kauze sledovania novinárov nebol doposiaľ nikto obvinený. Fotky Jána Kuciaka, ktoré vyhotovovali členovia komanda Petra Tótha, stotožnil Zoltán Andruskó ako tie, ktoré mu ukázala obžalovaná Alena Zs. Samotný Peter Tóth vypovedal, že USB kľúče s fotkami Jána Kuciaka odovzdal Marianovi K.

Marian K. je obžalovaný z vraždy novinára spolu s Alenou Zs., Tomášom Sz. a Miroslavom M., ktorý sa ku skutku priznal a bol za ňu neprávoplatne odsúdený. Marian K. si podľa obžaloby objednal vraždu novinára za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

AKTUALIZOVANÉ: Ochorenie COVID-19 má u nás ďalšie dve obete
Správa bola aktualizovaná dňa 16.04.2020 o 12:40. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok potvrdilo ďalšie dve úmrtia na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR/SITA