Čína mohla vykonať nízkoúrovňový jadrový test
16 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Ministerstvo zahraničných vecí USA poukazuje vlaňajšie na aktivity v čínskom testovacom pracovisku Lop Nur, hoci nemá dôkazy.


Ministerstvo zahraničných vecí USA tvrdilo, že Čína pravdepodobne tajne vykonala podzemný, nízkoúrovňový jadrový test. Toto obvinenie pravdepodobne ešte viac naruší už aj tak zlé vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom. Správa o dodržiavaní kontroly zbrojenia neponúka priamy dôkaz, ale poukazuje na nepriamy dôkaz o vykopávkach a inej činnosti na testovacom mieste Lop Nur v Číne, píše theguardian.com

„Prípadná príprava Číny na prevádzkovanie testovacieho pracoviska Lop Nur po celý rok, využívanie výbušných uzavretých komôr, rozsiahle výskumné činnosti v Lop Nur a nedostatočná transparentnosť v oblasti jadrových skúšok ... vyvolávajú obavy týkajúce sa dodržiavania nulového jadrového štandardu, “ uviedla správa ministerstva zahraničných vecí.

Lukašenko varuje, že vďaka koronavírusovej hystérii môžu mocní zmeniť svet bez vojny
„Posledný európsky diktátor“ je presvedčený, že globálni aktéri môžu pomocou koronavírusu pretvoriť svet bez vojny. Napísala TASS. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


USA a Čína podpísali Zmluvu o všeobecnom zákaze skúšok (CTBT), ktorá bola uzavretá v roku 1996, ale žiadna krajina ju neratifikovala, a dohoda teda nenadobudla platnosť. Čína sa však zaviazala dodržiavať podmienky CTBT a USA dodržiavajú moratórium na jadrové testovanie. Keby bola zmluva v platnosti, zahŕňal by to mechanizmus inšpekcií podozrivých lokalít.

Americká obranná spravodajská agentúra v máji minulého roka vzniesla podobné obvinenia proti Rusku, ktoré sa nikdy nepotvrdili. Viackrát sa naliehalo na Trumpovu administratívu, aby sa formálne dištancovala od CTBT, čo by USA ponechávalo slobodu vykonávať vlastné nové jadrové testy.

"Peking modernizuje svoj jadrový arzenál, zatiaľ čo sa USA obmedzujú s jednostrannou kontrolou zbrojenia," uviedol na Twitteri republikánsky senátor Tom Cotton. „Čína dokázala, že s nami nemôže úprimne spolupracovať.“

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ako píše The Guardian, Jeffrey Lewis, odborník na jadrové zbrane z Medzinárodného inštitútu medzinárodných štúdií Middlebury, uviedol, že dostupné dôkazy sú pravdepodobne v súlade s testami s nízkym výnosom alebo so „subkritickými testami“, ktoré nezahŕňajú jadrové štiepenie a ktoré sú povolené CTBT.

"Treba poznamenať to, aký slabý je dôkaz pre tieto tvrdenia," napísal Lewis. "USA, Rusko a Čína uskutočňujú subkritické testy ... Zo satelitov a seizmických staníc sú subkritické testy nerozoznateľné od jadrových skúšok s nízkym výnosom." Toto zistenie môže zhoršiť vzťahy, ktoré už sú zaťažené americkými vyhláseniami, že globálna pandémia Covid-19 vyplynula z nesprávneho zaobchádzania Pekingu s prepuknutím koronavírusu v meste Wuhan v roku 2019.

Vysoký predstaviteľ USA uviedol, že obavy z testovacích aktivít Číny smerujú k tomu, aby sa Čína pripojila k USA a Rusku v rokovaniach o dohode o kontrole zbrojenia, ktorá nahradí Zmluvu New Start (o novom štarte) z roku 2010 medzi Washingtonom a Moskvou, ktorá uplynie vo februári budúceho roka.

New Start obmedzil USA a Rusko tým, že umožnil nasadiť najviac 1 500 jadrových hlavíc, čo je najnižšia úroveň za desaťročia, a obmedzil rakety, bombardéry a ponorky, ktoré ich môžu použiť. „Tempo a spôsob, akým čínska vláda modernizuje svoje zásoby ( zbraní ), je znepokojujúce, destabilizujúce a ukazuje, prečo by sa Čína mala zaradiť do rámca globálnej kontroly zbrojenia,“ uviedol vysoký predstaviteľ USA pod podmienkou anonymity.

Ropná vojna Rusko proti Saudskej Arábii
Čo sa stane keď sa ekonomika zrazu zastaví? Je jasné, že dopyt po zdrojoch energií sa zníži. A keď sa rozprávame o energii a ekonomike - ropa je stále kráľ. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann


Čína, ktorá má podľa odhadov asi 300 jadrových zbraní, opakovane zamietla návrh Trumpa s tým, že jeho jadrová sila je defenzívna a nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Rusko, Francúzsko a Británia - tri z piatich svetovo uznávaných jadrových mocností - podpísali a ratifikovali zmluvu o všeobecnom zákaze skúšok. Táto zmluva si vyžaduje ratifikáciu 44 krajinami, aby sa stala medzinárodným právom.