Budaj sa obrátil na členov vlády, aby podporili zelený reštart ekonomiky
16 | 04 | 2020 I TASR

Pripojenie sa k iniciatíve na podporu Európskeho ekologického dohovoru a zelenej obnovy európskej ekonomiky môže Slovensku priniesť financie, nové pracovné miesta a zdravšiu krajinu. Myslí si to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Zároveň sa obrátil na členov vlády, aby túto iniciatívu podporili.


Výzvu na zelenú obnovu európskej ekonomiky podpísalo 13 ministrov životného prostredia z členských štátov Európskej únie (EÚ). Žiadajú, aby sa Európsky ekologický dohovor začlenil do obnovy ekonomiky EÚ po kríze spôsobenej novým koronavírusom.

Slovensko podľa Budaja zatiaľ zaostáva v mnohých oblastiach environmentálnych politík. Nevyužíva ani príležitosti hospodárskeho rozvoja, postaveného na nových environmentálnych technológiách, obehovom hospodárstve a ďalších, hospodárstvu prospešných nástrojoch environmentálnej politiky.

Poslanci: Odborníci môžu radiť, o prijímaní opatrení aj tak rozhodnú politici
Vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na sociálnej sieti či jeho spor s predsedom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom by nemali mať vplyv na vyslovenie dôvery vláde v Národnej rade... Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


„Na úspešný reštart SR totiž nebude stačiť iba otvoriť obchody a doterajšie prevádzky, pretože Slovensko už potrebuje kvalitatívnu zmenu. Napríklad vo využívaní nových informačných a environmentálnych technológií, prostredníctvom ktorých sa môžeme zbaviť rizík jednostranného zamerania slovenského priemyslu, slabej potravinovej sebestačnosti a konečne začať riešiť aj zaostávanie regiónov," uviedol Budaj.

Slovensko má šancu zaradiť sa do programov zelenej obnovy európskeho hospodárstva. Budaj poznamenal, že to môže byť šancou, ako získať priaznivú politickú, ale aj ekonomickú pozíciu v rokovaniach o rozpočte EÚ na roky 2021 - 2027.

Organizácia Greenpeace vyzvala Budaja, aby podpísal výzvu na zelenú obnovu Európy. Ministri žiadajú Európsku komisiu, aby už teraz zvýšila klimatické ciele k roku 2030 v súlade s požiadavkami Parížskej dohody. Odpovede na krízu by sa podľa ministrov mali zakladať na spájaní princípov solidarity v boji s pandémiou, stratou biodiverzity a klimatickou zmenou.

Slovensko neprivedie k skaze koronavírus, ale dvaja egomaniaci
15 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová