Švédska cirkev chcela vládnu pomoc pre migrantov, teraz je pod útokom občanov
13 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Náboženskí vodcovia vo Švédsku naliehali na vládu, aby poskytla pomoc pre žiadateľov o azyl, čo vzbudilo hnev Švédov, ktorí tvrdia, že cirkev uprednostnila migrantov pred vlastnými občanmi. Informuje portál RT.


Počas pandémie Covid-19 by švédska vláda mala rozšíriť osobitnú podporu pre bezdomovcov, žiadateľov o azyl, pracovných migrantov a tých, ktorí čakajú na deportáciu, uviedla švédska kresťanská rada vo svojom otvorenom liste. V kresťanskej rade je aj Antje Jackelénová, švédska arcibiskupka, ale aj niekoľko ďalších náboženských vodcov.

Hoci Švédsko nezaviedlo úplnú izoláciu, kroky podniknuté na zmiernenie šírenia koronavírusu spôsobili hlbokú neistotu pre tých, ktorí v krajine hľadajú azyl. „Právne predpisy v niekoľkých oblastiach sa musia revidovať aj na základe prevládajúcich okolností, napríklad v oblasti migrácie,“ píše sa v liste.

Nemocnice v Thajsku poskytujú novorodencom malé ochranné štíty pred koronavírusom
Thajské nemocnice po novom chránia novorodeniatka pred koronavírusom v úplne novom štýle. Namiesto rúšok im na tvár chránia mále plastové štíty. Informuje portál People.com. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth


Aj keď list neuviedol bližšie špecifikácie, myšlienka poskytovania vládnych príspevkov migrantom vyvolala medzi Švédmi kontroverziu. Kresťania uviedli, že švédska cirkev chráni zraniteľných bez ohľadu na „vek, národnosť alebo rasu“. Avšak zameranie tejto charity vyvolalo hnev u daňových poplatníkov, ktorí by to mali zaplatiť.

„Švédska cirkev má veľké bohatstvo. Čo jej bráni v tom, aby zaplatila pomoc zo svojich peňazí?,“ spýtal sa jeden z rozhnevaných občanov.

Podobne naštvaný Švéd uviedol, že cirkev sa viac zaujíma o blaho zahraničných migrantov ako o vlastných občanov.

Pápež vyzval svet na solidaritu v boji s pandémiou
"Toto nie je čas na sebeckosť, pretože výzva, ktorej čelíme, je spoločná a nerozlišuje medzi ľuďmi," skonštatoval pápež. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | SITA/AP