Dopyt po zlatých šperkoch v Číne a Indii upadá
13 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Prudké zníženie dovozu zlata hlavnými spotrebiteľmi naznačuje, že dopyt po zlatých šperkoch je výrazne potláčaný, tvrdí skupina investičných výskumníkov zo spoločnosti Capital Economics. Informuje portál RT.


Podľa Alexandra Kozula-Wrighta, ekonóma zameraného na komodity, sa dovoz zlata v prvých dvoch mesiacoch roku 2020 medziročne znížil o 50 percent. Čínska burza zlata v tom istom období bola na tom podobne s 56 percentami. Fyzický predaj na dôležitých svetových trhoch, v Číne a Indii, tento rok drasticky klesol.

Kozul-Wright hovorí, že neočakáva výrazný nárast dopytu po zlatých šperkoch, pretože ceny zlata zostávajú vysoké proti čínskemu jüanu, pričom spotrebitelia zostávajú nečinní, keďže krajina sa ešte len začína zotavovať z pandémie Covid-19.

„Dovoz zlata v Číne môže v druhej polovici roka opäť vzrásť za predpokladu, že vzrastie aj hospodársky rast a domácnosti začnú znova míňať,“ dodal.

Uprednostňovanie finančného úspechu vás počas izolácie neuspokojí
Zatiaľ čo veľa ľudí stále meria úspech z hľadiska peňazí, nová štúdia uvádza, že uprednostňovanie financií pred rodinou a priateľmi môže byť v čase krízy, ako je napríklad pandémia Covid-19, devastujúce. Informuje portál... Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Keď ekonóm hovoril o indickom trhu so zlatom, citoval obchodné údaje, ktoré ukazujú, že dovoz žltého kovu do krajiny klesol v marci medzimesačne o 73 percent.

„Zdá sa, že nafúknuté ceny znížili dopyt po šperkoch na indickom trhu. Neoficiálne údaje naznačujú, že nákupy zlata sa znížili úplne po tom, čo vláda uložila trojtýždňovú izoláciu," ďalej uviedol Kozul-Wright.

Aj keď sa očakáva, že do roku 2020 bude dopyt po zlatých šperkoch slabý, v tomto roku sa predpokladá, že investičný dopyt bude diktovať ceny zlata. "Podľa nášho názoru cena zlata začne klesať až vtedy, keď sa globálne rozšírenie Covid-19 dostane pod kontrolu," uviedol Kozul-Wright.

Ceny zlata minulý týždeň prudko stúpli na sedemročné maximum potom, čo Federálny rezervný systém USA vyhlásil ďalší stimulačný balík vo výške 2,3 bilióna dolárov na podporu malých a stredných podnikov postihnutých pandémiou. V pondelok sa obchodovalo s cenou 1 690 dolárov za uncu.

Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár