Pápež vyzval svet na solidaritu v boji s pandémiou
12 | 04 | 2020 I SITA/AP

"Toto nie je čas na sebeckosť, pretože výzva, ktorej čelíme, je spoločná a nerozlišuje medzi ľuďmi," skonštatoval pápež.


Pápež František vyzval svet na solidaritu v boji s "epochálnou výzvou", ktorú predstavuje pandémia nového koronavírusu. Špeciálne tiež oslovil politických lídrov, ktorých požiadal, aby dali nádej a príležitosti prepusteným pracovníkom. Vyjadril sa tak v nedeľu v tradičnej veľkonočnej kázni, pričom tiež vyzval na odpustenie sankcií, dlhov a pokoj zbraní na upokojenie konfliktov a finančnej krízy po celom svete.

Samostatné modlitby venoval mŕtvym, chorým, seniorom, utečencom a chudobným ľuďom a zároveň adresoval slová poďakovania a povzbudenia sestričkám a lekárom, ktorí "pracujú až do vyčerpania a často na úkor vlastného zdravia".

Na svete je už skoro 1.5 milióna infikovaných, najviac v Európe
Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1.438.290 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR


Pápež tiež vyzval Európsku úniu, aby sa postavila "epochálnej výzve", ktorú predstavuje COVID-19 a odolala tendenciám k sebeckosti a rozdeľovaniu sa. Pripomenul pritom, že Európa znova povstala po druhej svetovej vojne práve vďaka "duchu solidarity, ktorý jej umožnil prekonať spory z minulosti".

"Toto nie je čas na sebeckosť, pretože výzva, ktorej čelíme, je spoločná a nerozlišuje medzi ľuďmi," skonštatovala hlava katolíckej cirkvi.