Náhly zákaz vychádzania spôsobil v Turecku paniku i nepokoje (VIDEO)
12 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Situácia v Turecku začína byť kritická. Vláda zaviedla na tento víkend zákaz vychádzania v 31 provinciách. Podľa príspevkov na sociálnych sieťach to v niektorých oblastiach vyvolalo nespokojnosť až agresivitu obyvateľstva i nákupnú paniku.


Ako uviedla agentúra Reuters, ministerstvo vnútra vydalo zákaz vychádzania potom, ako minister zdravotníctva oznámil, že počet mŕtvych v krajine prekročil hranicu tisíc obetí. Opatrenie vstúpilo do platnosti v piatok v noci a potrvá do polnoci z nedele na pondelok.

Aktuality.sk priniesli správu, že oznámenie o zákaze vychádzania vyvolalo paniku v súvislosti s nakupovaním. Opozičný starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu kritizoval načasovanie opatrenia, pretože vláda ho vydala len 2 hodiny predtým, ako vstúpilo do platnosti.

Ľudia, natlačení ako sardinky, v snahe získať chlieb z pristavenej dodávky v sobotu o 11-tej večer. To, čo malo zabrániť nákaze v skutočnosti vytvorilo podmienky na jej masívnejšie šírenie:



Na sociálnych sieťach sa krátko nato objavilo viacero príspevkov dokumentujúcich situáciu v dotknutých oblastiach. Spoločným menovateľom sú masy ľudí v uliciach, ktoré sa vybrali nakupovať. Niekde vznikli i konflikty.

Ďalší z príspevkov na Twitteri. Na videu je roztržka, ktorá vypukla pred obchodom:



Portál Ahval informoval, že náhle oznámenie o zákaze, ktoré sa na verejnosť dostalo v piatok večer, ani nie 3 hodiny predtým, ako začalo platiť, spôsobilo, že väčšina obyvateľstva sa ponáhľala do obchodov a pekární, aby sa zásobili ešte pred polnocou.

 Jeden z príspevkov na Twitteri zachytáva piatkovú atmosféru pred miestnou pekárňou, pred ktorú sa nahrnulo množstvo ľudí:



Istanbul je epicentrom nákazy v krajine, zaznamenali tu 60 percent všetkých prípadov. Zdravotnícky expert podľa DPA upozornil, že v najväčšom meste Turecka môže čoskoro byť nedostatok lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Predseda Zväzu tureckých lekárov Sinan Adiyaman informoval, že v 16-miliónovom Istanbule je už obsadených 80 percent intenzívnych lôžok.

Situácia v Turecku po oznámení zákazu vychádzania. Zdroj videa: Cumhuriyet TV:



Ako informovali novinky.cz, Turecko je krajinou, ktorá uvádza pomerne vysoký počet testov. Celkovo ich urobili už viac ako 307-tisíc, epidémia však stále naberá na sile. V krajine polmesiaca sa prudko zvyšujú nielen počty infikovaných, ale pribúdajú aj pacienti vo vážnom stave.

Turecká vláda postupne prijala viacero opatrení, medzi ktorými je napríklad  uzatvorenie hraníc, ale aj škôl, pozastavenie medzinárodných letov, zákaz cestovania medzi mestami a zhromažďovania sa na verejnosti.

Reakcie Turkov na oznámenie o zákaze vychádzania:



Portál tvnoviny.sk informoval, že ľudia mladší ako 20 rokov a starší ako 65 rokov tu majú všeobecný zákaz vychádzania. Zrušili tiež predaj ochranných masiek a miesto toho ich majú domácnostiam distribuovať zadarmo. Ich nosenie je povinné v prostriedkoch verejnej dopravy, v obchodoch i na verejných priestranstvách.

Prvý oficiálny prípad zaznamenali 11. marca. Aktuálne v Turecku evidujú viac ako 52-tisíc nakazených a cez 1100 mŕtvych.

Nemci obviňujú Turecko z nasadenia tajných agentov maskovaných za migrantov na gréckych hraniciach
Zistenia Nemeckej federálnej spravodajskej služby (BND) naznačujú, že turecká vláda úmyselne vyvolala nepokoje vysadením členov svojich bezpečnostných služieb medzi davy migrantov, informuje Breitbart. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka