Ako je to s nosením rukavíc počas nakupovania?
12 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

V časoch pandémie si ľudia často kladú otázky, nad ktorými sa predtým nemuseli vôbec zamýšľať. Jednou z nich je otázka týkajúca sa nosenia rukavíc počas nákupov, na ktorú dokázal portál Novinky.cz užitočne odpovedať.




Strach o zdravie svojich blízkych aj svoje vlastné v posledných dňoch núti ľudí robiť veci, ktoré nie sú úplne obvyklé. Napríklad ak sú nútení vyjsť von, či už do práce, na nákup alebo za rodinou, nosia okrem rúšok často aj rukavice. A to všetkého druhu - klasické gumové, tenké chirurgické, hrubé na umývanie riadu a dokonca aj pletené.





„Prednedávnom som dokonca videla niekoľko ľudí, ktorí mali na rukách igelitové desiatové vrecká,“ uviedla pre Woman's Health Magazine mikrobiologička Kelly Reynoldsová z University of Arizona v americkom Tucsone.


O tvárové rúško sa treba správne starať
Textilné rúško je dôležité pravidelne prať v práčke pri teplote minimálne 60 stupňov Celzia. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | TASR


V skutočnosti však rukavice ani pri nákupe potravín nie sú vždy potrebné. Podľa odborníčky ak človek pri akomkoľvek nákupe dodržiava základné hygienické pravidlá, nie je nakupovanie bez rukavíc natoľko riskantné, ako si mnohí ľudia myslia.





Niekedy môžu skôr vo výsledku spôsobiť viac škody ako úžitku. Ako popisuje, rukavice sú v mnohom rovnaké, ako samotné ruky, čo sa týka šírenia vírusu, niekedy dokonca aj horšie.




Podľa odborníkov sa koronavírus nedostáva do tela priamo cez pokožku rúk, teda je pomerne pochopiteľné, že nie je potrebná žiadna špecifická ochrana v tomto smere. Je však potrebné sa nedotýkať tváre v prítomností ľudí a umývať si či dezinfikovať ruky po príchode domov.



Či už bez rukavíc alebo s nimi, ak sa dotknete kontaminovaného priestoru, vírus prenesiete. S gumovými rukavicami to môže byť dokonca horšie.




„Priľnavosť rôznych vírusov na rôznych povrchoch sa líši. Je však pravdepodobnejšie, že na latexových rukaviciach priľne ľahšie, než na pokožke rúk. Tie môžete konieckoncov kedykoľvek umyť znovu a znovu. S jednorazovými či látkovými rukavicami to hneď neurobíte. Ak sa tak čohokoľvek ďalšieho dotknete, prenesiete i škodlivé látky,“ opisuje Reynoldsová.


12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár



Rukavice ako nebezpečný "pomocník"




Rukavice sú v niektorých prípadoch určite prínosné, napríklad pri výbere nebaleného pečiva, kedy sú určite na prospech, avšak v mnohých ďalších činnostiach už tak nutné nie sú.





Bohužiaľ tiež platí, že ľudia majú neraz pocit, že ak mali kdekoľvek vonku či v obchode rukavice, už nie je treba si po každom príchode domov umyť ruky - čo je zásadný omyl.




Zároveň je veľmi dôležité vedieť, ako rukavice správne dávať dole. Ako ukázal výskum, správne si dať dole rukavice nevie až 30% zdravotníkov, čo je veľmi alarmujúce číslo.




 Ako správne zložiť jednorazové rukavice 




Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb na základe zistení, ako ľudia mnohokrát nesprávne vyzliekajú rukavice, zostavilo jednoduchý návod, ako na to.





1. Jednou rukou chyťte okraj rukavice na druhej ruke a pomaly sťahujte rukavicu tak, aby sa postupne rolovala dole a na konci zostala v malej rolke z opačnej (nekontaminovanej) strany. Túto rolku dajte do dlane ruky, na ktorej máte druhú rukavicu.





2. Rovnaký postup opakujte na druhej ruke s tým, že pri konečnom skladaní druhej rukavice ju pretiahnite cez už zrolovanú prvú rukavicu v dlani. Tým vznikne jednotná "gulička" z dvoch rukavíc, ktoré sú obe obrátené nekontaminovanou stranou, nehrozí tak masívne šírenie vírusu z ich povrchu.





3. Takto zrolované rukavice znovu nepoužívajte a bezpečne sa ich zbavte. Nikdy ich neodkladajte na stôl či iné miesto, vždy len do koša na odpad.





4. Po zložení rukavíc si vždy riadne umyte ruky.




Koronavírus a sex: Čo by ste mali vedieť
Môžem sa infikovať koronavírusom pri pohlavnom styku? Možno ste o tom premýšľali, ale na konverzáciu ste boli príliš rozpačití. BBC však o tejto téme zverejnili informácie, ktoré by vám mohli pomôcť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Timotej Dudka