WHO varuje pred predčasným zrušením opatrení, ktoré by mohlo viesť k druhej vlne pandémie
11 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Predčasné zrušenie opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu by mohlo vyvolať „smrtiace obnovenie“ pandémie, portálBBC citoval varovania šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).


Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že krajiny by mali byť opatrné pri zmierňovaní obmedzení, aj napriek ekonomickým dopadom, ktorým musia čeliť. Najviac postihnuté európske krajiny ako Španielsko či Taliansko zmierňujú niektoré opatrenia v dôsledku celonárodného hospodárskeho poklesu. 

Na tlačovej videokonferencii v Ženeve Dr. Tedros upozornil na to, že v niektorých európskych krajinách došlo k „očakávanému spomaleniu“ epidémie, čo spôsobilo predčasné otvorenie niektorých hraníc či obchodov. Tedros však varuje, že by vlády mali mať „trpezlivosť a vírus nepodceňovať“.

Uviedol tiež, že WHO spolupracuje s vládami na celom svete na vytvorení stratégie na zmiernenie obmedzení, ale netreba ich zaviesť príliš skoro. 

Odkaz pre Trumpa? Obama uviedol najväčšie chyby, ktoré môžu lídri USA robiť počas pandémie
Bývalý prezident Barack Obama vo štvrtok varoval skupinu amerických starostov pred „najväčšími chybami“, ktoré by mohli urobiť počas krízy, ako je súčasná pandémia koronavírusu, infomuje portál HuffPost. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


„Príliš rýchle zrušenie obmedzení by mohlo viesť k smrteľnému obnoveniu pandémie, cesta dole môže byť rovnako nebezpečná ako cesta hore, ak nebude správne zvládnutá,“ dodal.

Ktoré obmedzenia zmierňujú  v Španielsku a Taliansku?

Vláda v Španielsku sa pripravuje na to, aby sa niektorým pracovníkom v rôznych odvetviach vrátane stavebníctva či továrenskej výroby umožnilo vrátiť sa na svoje pracovné miesta čo najskôr. V piatok zaznamenalo Španielsko najnižší denný počet obetí za posledných 17 dní, kedy zomrelo 605 ľudí. Podľa posledných údajov bolo v krajine nahlásených 15 843 úmrtí súvisiacich s vírusom.

Vláda však naliehala na ľudí, aby počas Veľkonočného predĺženého víkendu naďalej dodržiavali pravidlá sociálneho dištancovania.

Putin a Trump sa údajne dohodli o výmene Ukrajiny za Venezuelu
Štátna ruská ropná spoločnosť Rosneft, ktorá vlastnila vo Venezuelských miestnych projektoch ťažby ropy a rafinácie podiely oznámila odchod z Venezuely. Informuje Veterans Today. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Taliansky predseda vlády Giuseppe Conte predĺžil národné obmedzenie pohybu až do 3. mája, pričom varoval, že doterajšia situácia by sa nemala brať na ľahkú váhu. Tak isto však potvrdil, že už 14. apríla sa môže znovu otvoriť obmedzený počet podnikov, ktoré boli zatvorené od 12. marca. Do tejto skupiny patria konkrétne uvedené kníhkupectvá a detské odevy, ale miestne médiá uviedli, že môžu byť zahrnuté aj práčovne a ďalšie služby.

 Tedros v piatok potvrdil zjavné spomalenie infekcie v niektorých európskych krajinách. Úradníci USA taktiež tvrdia, že prepuknutie koronavírusu sa pomaly začína zmierňovať. Deborah Birxová, koordinátorka pracovnej skupiny pre koronavírus z Bieleho domu, v piatok vyhlásila, že hoci existujú povzbudzujúce náznaky spomalenia, pandémia ešte svoj vrchol nedosiahla.

Na druhej strane Tedros varoval, že vírus sa naopak v iných krajinách rýchlo šíri. Zdôraznil Afriku, v ktorej sa vírus COVID-19 začal šíriť do vidieckych oblastí.

Donald Trump hrozí, že zmrazí financovanie WHO
Americký prezident obviňuje Svetovú zdravotnícku organizáciu z toho, že „sa mýli“ v súvislosti s prepuknutím koronavírusu v Číne Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka