Človek vyliečený z COVID-19 má imunitu na ďalších pár rokov, tvrdia najnovšie vedci
11 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Niečo ako dočasnú imunitu má jedinec, ktorému sa podarilo prekonať chorobu COVID-19. Vedci v najnovšej štúdii tvrdia, že takáto imunita pretrvá možno aj niekoľko rokov. Informácie agentúry DPA publikoval portál topky.sk


Šéf Nemeckej imunologickej spoločnosti (DGfI) Thomas Kamradt potvrdil: "Podľa všetkých predpokladov je človek po nákaze vírusom SARS-CoV-2 chránený pred ďalšou infekciou prinajmenšom pár rokov." Pred opätovným ochorením vraj chránia ľudské telo protilátky, ktoré si v reakcii na nákazu vytvára. Kamradt však nespresnil, ako dlho táto ochrana vydrží; závisí podľa neho na tom, akým tempom sa koncentrácia protilátok v krvi znižuje.

Podľa odborníkov však zatiaľ nie je možné s úplnou istotou konštatovať, že vytvorené protilátky pred ďalšou infekciou skutočne chránia. Nemajú ešte ujasnené, aká koncentrácia protilátok ochranu poskytuje a ako často sa nové infekcie vyskytnú.

Po svete cestujú tri typy nového koronavírusu!
Vedci z univerzity v Cambridge registrujú celkom tri základné typy nového typu koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho chorobu Covid-19. Typ A je najbližšie pôvodnému ochoreniu netopierov a vyskytuje sa najčastejšie na západnom pobreží Spojených... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth


Virologička Melanie Brinkmannová z Helmholtz strediska pre výskum infekcií v Braunschweigu a vedúci Inštitútu virológie na univerzite v Giessene Friedemann Webera uvádzajú aj presné počty rokov, a síce predpokladajú, že po chorobe získa človek ročnú až dvojročnú imunitu. Tento názor podložili doterajšími vedomosťami o iných koronavírusoch, ktoré človeka napádajú. Zaujímavé podľa nich bude porovnanie vzoriek ľudí, u ktorých sa priebeh choroby líšil. Tým by sa mohla vysvetliť otázka, či si pacienti s veľmi vážnym stavom vôbec protilátky vytvárali. "Bol priebeh ťažký preto, že neboli prítomné žiadne protilátky?" pýtajú sa.

https://www.hlavnydennik.sk/category/komentare/

Vedci teraz plánujú pripraviť spoľahlivé testy na protilátky, ktoré umožnia plošné testovanie. Tie by mali priniesť presnejšie informácie o tom, aká veľká časť populácie bola skutočne infikovaná. Veľa ľudí totiž očividne prekonalo infekciu bez toho, aby o tom vedelo.

Následne bude možné povedať, do akej miery je spoločnosť imúnna. Na dosiahnutie kolektívnej imunity by muselo nákazu prekonať asi 60 až 70 percent populácie. Tak by sa šírenie vírusu samo zastavilo aj bez vakcíny.

Totálny trapas Harryho a Meghan. Na toto fanúšikovia len tak nezabudnú!
Poriadnu hanbu si vyslúžili Meghan (38) a Harry (35), ktorých webová stránka, ktorá mala informovať o novej nadácii Archewell, každého zvedavého fanúšika presmerovala úplne inam, a to na nelichotivé hudobné video "Zlatokopka" Kanye Westa... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth