Čad oznámil, že stiahne vojakov z bojov proti džihádistom za hranicami krajiny
11 | 04 | 2020 I TASR

Čadský prezident Idriss Déby povedal, že vojaci jeho krajiny, ktorí boli nasadení do bojov proti džihádistom v regióne Sahelu a Čadského jazera, sa už viac nebudú zúčastňovať na vojenských operáciách za hranicami svojej krajiny. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.


Čadské ozbrojené zložky vo štvrtok oznámili, že ukončili operáciu proti džihádistom zo skupiny Boko Haram v oblasti Čadského jazera. Dodali, že o život prišlo 52 vojakov z ich radov a zabili tisíc džihádistov.

Operácia bola spustená po tom, ako viac než 90 čadských vojakov prišlo 23. marca o život počas útoku džihádistov z Boko Haram na príslušníkov čadských ozbrojených síl.

Región Čadského jazera leží medzi štátmi Nigéria, Niger, Čad a Kamerun v severnej časti strednej Afriky.

Najlepším liekom sú sankcie? Trump zaviedol nové sankcie pre krajiny, ktoré sa zdráhajú vziať späť svojich občanov
Americký prezident Donald Trump podpísal príkaz, v ktorom sa počíta so sankciami pre zahraničné krajiny, ktoré sa zdráhajú vziať späť svojich občanov alebo obyvateľov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Na západných brehoch jazera podnikajú útoky džihádisti z oblasti na severovýchode Nigérie, kde skupina Boko Haram od roku 2009 bojuje za vytvorenie islamského štátu.

Členovia Boko Haram operujú aj v susedných krajinách - Nigeri, Čade a Kamerune, čo viedlo zmienené štáty k vytvoreniu medzinárodnej vojenskej koalície usilujúcej sa túto skupinu eliminovať.

Čadská armáda podľa svojich vyjadrení džihádistov vyhnala z územia Čadu a prenikla na územie Nigeru a Nigérie. Déby však tieto krajiny podľa svojich slov varoval, že jeho vojaci sa do 22. apríla stiahnu zo základní, ktoré ovládli po vyhnaní džihádistov.

"Skutočný test ešte len príde," varuje Orbán uprostred najväčšieho denného nárastu prípadov Covid-19 v Maďarsku
Maďarsko sa pripravuje na veľký nárast prípadov Covid-19, pričom premiér Viktor Orbán varoval, že „skutočný test“ ešte len príde. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár