Trump hovorí, že mal „veľmi dobrý hovor“ s Putinom a Saudským kráľom, pričom sa OPEC+ „približuje k historickej dohode“
10 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump uviedol, že mal „veľmi dobrý rozhovor“ so svojimi ruskými a saudskoarabskými partnermi, pričom producenti ropy sa chystajú dosiahnuť dohodu o znížení produkcie. Informuje portál RT.


„Rozhovor bol veľmi dobrý. Blížime sa k dohode,“ vyhlásil prezident na štvrtkovom brífingu v Bielom dome a dodal, že oznámenie o rokovaniach môže prísť niekedy na ďalší deň.

Trump nešpecifikoval, aká cena ropy by bola potrebná na udržanie amerického priemyslu bridlicovej ropy nad vodou, avšak uviedol len to, že „potrebuje minimálne číslo, aby tieto spoločnosti neskrachovali“.

Analytici trhu odhadujú, že americkí výrobcovia potrebujú ceny ropy WTI, aby zostali okolo 40 dolárov za barel, aby si udržali konkurencieschopnosť odvetvia, čo si vyžaduje takmer zdvojnásobenie súčasnej cenovej úrovne.

CIA vedela o koronavíruse od novembra minulého roka. Trump čelí tlakom kvôli neskorej reakcii
Podľa informácií televízie CNN mali americké spravodajské služby o novom koronavíruse vedieť už v novembri minulého roka. Donald Trump, ktorý o nebezpečenstve vírusu vedel už začiatkom januára, teraz čelí kvôli oneskorenej reakcii kritike.... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ceny ropy, ktoré sú v súčasnosti najnižšie, vychádzajú z kombinácie opatrení na celom svete. Trump varoval, že „ak zlyhá OPEC, určite dôjde k prepúšťaniu“, zdôrazňujúc potrebu výrazného zníženia produkcie medzi hlavnými výrobcami ropy, aby sa zachránili desiatky tisíc amerických pracovných miest.

"Je toľko produkcie, že nikto nevie, čo s tým. ... Úprimne povedané, nie je dosť miesta na jeho uloženie," dodal Trump.

Členovia OPEC+ sa stretli začiatkom štvrtka, aby prediskutovali navrhované zníženie výroby s cieľom zvýšiť ceny. Správy uvádzajú, že organizácia súhlasila so znížením produkcie o 10 miliónov barelov denne počas dvoch mesiacov, počínajúc májom, a potom by znížili produkciu na 8 miliónov bpd až do konca roka. Blok výrobcov zatiaľ nepotvrdil žiadnu dohodu, hoci americký prezident vyhlásil, že po jeho výzve s Putinom a saudským kráľom boli na hranici dohody.

Už vás nebaví sociálne dištancovanie? Odborníci varujú, že by to mohlo trvať aj dva roky!
Extrémne bezpečnostné opatrenia na boj proti Covid-19 vyvolávajú otázky, ako dlho to ešte potrvá. V novej štúdii sa teraz odhaduje, že sociálne dištancovanie by malo nejakým spôsobom pokračovať aj viac ako rok. Informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Marek Molnár