Nová dohoda OPEC+ nastolí pozitívny vývoj, ktorý zabráni chaosu na trhu
10 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Dohoda, ktorú dosiahli krajiny produkujúce ropu s cieľom znížiť výrobu, zachráni globálnu ekonomiku pred chaosom, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje portál RT.


„Toto rozhodnutie je prospešné pre krajiny produkujúce ropu, ale aj pre krajiny dovážajúce ropu a pre svetovú ekonomiku všeobecne. Ak by sa nepodarilo dosiahnuť dohodu, svet by riskoval skĺznutie do chaosu,“ uviedol Peskov.

„Pokračujeme v práci s našimi mexickými partnermi. Dúfame, že sa nám podarí dohodnúť parametre, ktoré vyhovujú aj ostatným 22 krajinám,“ uviedol hovorca Kremľa a dodal, že priaznivý účinok na trh „ sa posilní až po vstupe Mexika“.

Mexiko v piatok vyhlásilo, že s OPEC+ dosiahlo dohodu o znížení produkcie ropy, pričom ju sľúbili znížiť až o 400000 barelov denne.

Spojené štáty sú podľa Trumpa na vrchole krízy vyvolanej koronavírusom
O život by v USA mohlo prísť zhruba 60.000 osôb. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR


Cieľom dvojdňových rozhovorov medzi členmi OPEC+ bolo dohodnúť sa na spoločnom znížení hrubej produkcie o 10 miliónov barelov za deň s nádejou, že sa nezúčastnené krajiny taktiež prihlásia k znížení svojich vlastných produkcii. Rozhovory medzi ministrami energetiky G20, ktoré prebehnú neskôr v piatok, môžu priniesť jasnejšie podmienky týkajúce sa budúcich znížení.

Cieľom týchto škrtov je zabrániť hroziacemu nedostatku skladovacích kapacít a zvyšovaniu cien ropy, ktoré začiatkom marca prepadli z dôvodu, že Saudská Arábia a Rusko sa nedohodli na obmedzeniach výroby. Globálne ekonomické spomalenie zapríčinené pandémiou Covid-19 tiež pomohlo ku klesnutie cien ropy.

Trump hovorí, že mal „veľmi dobrý hovor“ s Putinom a Saudským kráľom, pričom sa OPEC+ „približuje k historickej dohode“
Americký prezident Donald Trump uviedol, že mal „veľmi dobrý rozhovor“ so svojimi ruskými a saudskoarabskými partnermi, pričom producenti ropy sa chystajú dosiahnuť dohodu o znížení produkcie. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár