Ako vláda sme zlyhali. Nepreháňajme to s opatreniami, odporúča Sulík
10 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nový minister hospodárstva Richar Sulík (SaS) dlhodobo oponuje návrhom premiéra na uzatvorenie Slovenska. Po Veľkej noci by chcel otvárať maloobchodné predajne či vonkajšie športové centrá.


Keď nejdeme pri 800 mŕtvych kvôli chrípke nič zatvárať a nikoho izolovať a normálne žijeme – a to sú predsa rovnakí ľudia – nepreháňajme to s opatreniami, lebo to má privysokú cenu. Je taká, že naša ekonomika doslova krváca, len to nie je vidieť,“ hovorí Sulík v rozhovore pre Denník E.


Líder SaS, ktorý momentálne pôsobí v novej úlohe ministra hospodárstva SR a vicepremiére pre ekonomiku, zároveň tvrdí, že si na Slovensku ničíme vlastnú ekonomiku. V reakcii na nedávny dopravný kolaps, ktorý bol spôsobený sprísnenými opatreniami v rámci boja s koronavírusom, hovorí Sulík o zlyhaní vlády.


Vláda prišla s nejasnými a neefektívnymi opatreniami v čase koronakrízy, tvrdí odborárka
Podľa odborárov štát v čase krízy spôsobenej koronavírusom neprispieva rovnako na všetkých zamestnancov firiem. Problémy sú aj v nepružnosti a neefektívnosti zmien, s ktorými vláda aktuálne prichádza. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Minister hospodárstva taktiež upozorňuje na to, že tvrdé opatrenia ohrozujú našu ekonomiku. „Vieme v takom režime zotrvať, len sa potom nečudujme, že sa po konci krízy ocitneme na životnej úrovni z roku 1998,“ dopĺňa Sulík s tým, že milióny Slovákov môžu po kríze zaznamenať prepad životnej úrovne.


Na otázku, či plánuje zotrvať vo vláde aj v prípade, že reštriktívne opatrenia proti vírusu budú v platnosti dlhodobo,  odpovedá kladne. „Za každých okolností zostanem súčasťou vlády, lebo sme sa už poučili a z vlády vždy zmením viac a zabránim horšiemu,“ podtrhol Sulík.


Zároveň však navrhuje zmiernenie opatrení. Sulík by si tak podľa vlastných po Veľkej noci dokázal predstaviť otváranie maloobchodných predajní ale aj všetkých vonkajších športových centier. V prípade pozitívneho vývoja situácie by minister hospodárstva opatrenia rád zmierňoval aj naďalej a otváral ďalšie prevádzky.


O prípadnom otváraní obchodov rozhodnú podľa Matoviča odborníci, nie "prstocuc politikov"
"Nedovoľme si to pokaziť ľuďmi, pre ktorých sú to len babky a dedkovia, ktorí by umreli tak či tak, skôr či neskôr. Nedovoľme si to pokaziť ľuďmi, pre ktorých je Covid-19 len obyčajná chrípka. Nedovoľme si to pokaziť ľuďmi, pre ktorých je smrť... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | SITA