Objem investícií do realít v strednej a východnej Európe čaká prepad
09 | 04 | 2020 I SITA

S výnimkou prípadných krátkodobých daňových úľav sa mnohí vlastníci nehnuteľností môžu cítiť vynechaní z vládnych ochranných opatrení proti pandémii.


Objemy investícií v strednej a východnej Európe (SVE) zostávajú v prvom štvrťroku tohto roku naďalej silné, v druhom a treťom kvartáli sa však predpokladá ich prepad. Vyplýva to z najnovšej správy Colliers International. Celkovo pritom investície v regióne SVE dosiahli za prvé tri mesiace roku 2020 predbežne 3,7 mld. eur, a to napriek nástupu epidémie COVID-19 v týchto krajinách.

Tento objem podľa Colliers významne podporila akvizícia portfólia Residomo v Českej republike spoločnosťou Heimstaden v hodnote 1,3 mld. eur, i tak však ide o medziročný nárast o 68 % v porovnaní s prvým štvrťrokom 2019 a 28 % v porovnaní s prvým kvartálom 2018.

Poľsko si pritom udržalo svoju vedúcu pozíciu v regióne so 48-percentným podielom, nasledovala ho Česká republika s 39 %, ďalej Slovensko (5 %), Rumunsko (4 %), Maďarsko (2 %) ) a Bulharsko (2 %).

DOPRAVCOVIA: Veľké firmy zneužívajú štátnu pomoc malým a stredným podnikateľom
Veľké firmy požadujú od malých a stredných firiem, aby im postúpili pomoc, ktorú dostávajú od štátu. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA


„Očakávame, že vzhľadom na rôzne opatrenia s cieľom ochrániť ľudí a zabrániť šíreniu vírusu, vrátane zrušenia letov a obmedzení na hraniciach, budú významne ovplyvnené objemy v druhom a treťom štvrťroku. Aj z dôvodu, že všetky strany zapojené do transakčných procesov sa z veľkej časti nemajú možnosť stretnúť osobne alebo nemajú možnosť navštíviť nehnuteľnosti,“ uviedol k budúcemu vývoju regionálny riaditeľ prieskumu pre strednú a východnú Európu Kevin Turpin.

Okrem týchto krátkodobých obmedzení, je veľa majiteľov nehnuteľností a správcov v súčasnosti zaneprázdnených posudzovaním a riadením akýchkoľvek rizík pre svoje aktíva. Jednotlivé reakcie vlád tohto regiónu na pandémiu sa podľa Colliers doteraz zameriavali najmä na riešenie miezd zamestnancov a podporu najmä tých podnikov, ktoré sú najviac postihnuté reštriktívnymi opatreniami.

"S výnimkou prípadných krátkodobých daňových úľav sa mnohí vlastníci nehnuteľností môžu cítiť vynechaní z týchto ochranných opatrení," tvrdí spoločnosť. Podľa predbežných výsledkov jej prieskumu však zostáva apetít investorov naďalej veľký, zostáva aj dostatočný objem kapitálu na investovanie a mohol by sa potenciálne zvyšovať.

Colliers International Group Inc. je globálna spoločnosť ponúkajúca poradenské služby v oblasti komerčných nehnuteľností a investičného manažmentu. V 68 krajinách sveta zamestnáva viac ako 15 000 pracovníkov.

Matovič si sabotážou pichá dýku do chrbta sám
Premiér preberá Ficove maniere. Za všetko môže SMER a Pellegrini. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová