Ako majú podnikatelia postupovať pri odklade odvodov

Aprílové odvody zamestnávateľov, ktorí museli svoje prevádzky na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva úplne uzavrieť, by mali byť odpustené úplne.


Podnikatelia budú pokles príjmov pre žiadosť o odloženie sociálnych a zdravotných odvodov vypočítavať rovnako, ako v prípade posudzovania poklesu príjmov pre už ohlásenú kompenzáciu pri poklese tržieb. Porovnávacou bázou tak budú príjmy firiem a samostatne zárobkovo činných osôb za rovnaký mesiac minulého roka.

V prípade, ak podnikali počas celého roka 2019, si môžu zvoliť ako bázu výpočtu aj priemer príjmov za rok 2019 na jeden mesiac. Ak v rovnakom mesiaci vlaňajška ešte nepodnikali, za bázu sa bude brať február 2020. Vyplýva to z nariadenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ktorý vo štvrtok s pripomienkami schválil kabinet.

O poklese tržieb o vyše 40 % splatných v apríli, vypočítanom podľa uvedených pravidiel, následne podnikatelia informujú Sociálnu poisťovňu a zdravotnú poisťovňu formou čestného vyhlásenia. Výpočet bude zároveň podkladom pre odklad splatnosti odvodov podľa jedného z opatrení na zmiernenie dopadov pandémie nového koronavírusu na hospodárstvo.

Domácnosti a malé firmy nedostanú penále za nezaplatenie energií
Ministerstvo hospodárstva pripravuje legislatívu, vďaka ktorej sa odloží na dva mesiace uplatnenie sankcií za omeškanie pri úhrade faktúr. V žiadnom prípade sa však svojim záväzkom nikto nevyhne, upozorňuje ministerstvo. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA


Odklad splatnosti marcových sociálnych a zdravotných odvodov pre zamestnávateľov s poklesom obratu o 40 % a viac sa týka len odvodov za zamestnávateľa. Ako totiž upozornila Sociálna poisťovňa, možnosť odkladu odvodov sa netýka časti poistného, ktoré odvádza zamestnávateľ za zamestnanca, kde naďalej platia pôvodné termíny splatnosti.

Posunutie splatnosti odvodov za marec z apríla na koniec júla tohto roka sa vzťahuje aj na samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým pre mimoriadnu situáciu klesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Sociálna poisťovňa pritom pracuje na technickom riešení, ktoré umožní prostredníctvom elektronického formuláru preukázať pokles obratu, resp. príjmu z podnikania na účely predĺženej splatnosti poistného na sociálne poistenie za marec 2020.

Slovensko zasiahlo sucho
Tohtoročná jar záhradkárom, pestovateľom ani poľnohospodárom veľmi nepraje. Po koronavíruse a mrazivých nociach už môžu mať starosti aj so závlahou. Najväčšie sucho je na Záhorí a v severných oblastiach. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Predĺžená splatnosť až do 31. júla 2020 platí pre poistné za marec tohto roka, pôvodne splatné v apríli. Vláda však môže svojím nariadením v budúcnosti určiť aj ďalšie obdobia, v ktorých môže odložiť splatnosť poistného za ďalšie obdobia.

Ak zamestnávateľ alebo povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba zaplatia poistné v novom termíne splatnosti, teda včas a v správnej výške, Sociálna poisťovňa im penále nepredpíše. Na účely posúdenia nároku na nemocenskú alebo dôchodkovú dávku sa poistné do uplynutia termínu jeho predĺženej bude považovať za zaplatené.

Príjemca dávky, ktorý nezaplatí poistné do uplynutia termínu predĺženej splatnosti, bude povinný vrátiť dávku alebo jej časť odo dňa, od ktorého mu nepatrila alebo nepatrila v poskytovanej sume, ak je vyššia ako 5 eur.

Aprílové odvody zamestnávateľov, ktorí museli svoje prevádzky na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva úplne uzavrieť, by mali byť odpustené úplne. Informoval o tom v stredu minister práce Milan Krajniak.

Sociálna poisťovňa odpúšťa pri splátkovom kalendári dlžníkom úroky
Úrok 10 % z dlžnej sumy poisťovňa odpúšťa pre koronakrízu. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA