Na Slovensku pribudlo 47 prípadov nákazy novým koronavírusom
07 | 04 | 2020 I TASR

 Počas pondelka (6. 4.) pribudlo na Slovensku 47 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1448 vzoriek.


Z tohto počtu 24 pacientov sa nachádzalo v karanténnej stanici. V utorok o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Celkový počet pozitívnych vzoriek na Slovensku je 581.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií hospitalizovaných 176 pacientov. Z nich bol potvrdený koronavírus u 79, na výsledky testov čaká 97 pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo deväť ľudí. Deviaty vyliečený je muž z okresu Trnava, ktorý bol v domácej karanténe.

Najviac prípadov výskytu, konkrétne 169, je stále v Bratislavskom kraji. Prešovský kraj má 81 prípadov, Žilinský 76, Trenčiansky 66. Nasledujú Trnavský a Košický kraj s 51 prípadmi. Banskobystrický kraj má 48 a Nitriansky 39 pozitívnych prípadov. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 319 mužov a 262 žien.

Mŕtve telá, plačúci personál a KÓD 99: Pohotovostné oddelenie v epicentre koronavírusu zvnútra
Brooklyn, New York - Jedna pohotovostná miestnosť. Štyridsať minút. Šesť pacientov dostane zástavu srdca. Štyria zomrú skôr, ako sa dostanú z pohotovosti domov. Aj takto to vyzerá na oddelení pohotovosti v jednom z najväčších epicentier... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Najviac pozitívnych prípadov je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov, a síce 181 osôb. Nasleduje skupina od 15 do 29 rokov, v ktorej je chorých celkovo 168 ľudí, vo vekovej kategórii 45 až 59 je to 123 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 71.

Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo ich je 35. Najviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava, ide o deväť mužov a deväť žien. Na Slovensku ich je 38 v tomto veku.
Zákaz zhromažďovania aj po sviatkoch?

Premiér na tlačovej besede tiež uviedol, že by bolo na prospech veci, keby zákaz zhromažďovania platil aj po veľkonočných sviatkoch. "Nebol by najmenší problém, aby aj do budúcna takéto opatrenie platilo, aj keby to nebolo časovo obmedzené," konštatoval.

V súvislosti s medializovanými informáciami, že sú negatívne testovaní občania v karanténnych centrách ubytovaní s pozitívne testovanými, Matovič konštatoval, že absolútna väčšina ľudí, ktorá z Tirolska prišla, bola nakazená ešte pred príchodom na Slovensko.

"Mnohí ľudia, ktorí sú v karanténnych centrách, nedodržiavajú príkazy. Preliezajú cez balkón jeden k druhému, robia si tam 'žúrky'. Potom sa nemôžeme čudovať, že to takto dopadne," povedal. Dodal, že pravdou však môže byť aj to, že niekto zlyháva na strane štátu alebo tých, čo zabezpečujú karanténu v štátnych zariadeniach.

V čase zákazu vychádzania budú policajti kontrolovať všetky vozidlá na diaľniciach a cestách I. a II. triedy
Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú v období zákazu vychádzania medzi 8. a 13. aprílom kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi SR na diaľniciach a cestách I. a II. triedy.... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA