V Afrike sa zodvihla vlna rozhorčenia, kontinent nechce byť pokusným králikom na testovanie vakcíny
06 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Francúzski lekári navrhli, aby sa vakcína proti COVID-19 testovala v Afrike. Senátor Kene vyzval afrických lídrov, aby odmietli z ľudí spraviť „pokusné králiky“.


Dvaja francúzski lekári navrhli, aby sa testovanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 uskutočnilo v Afrike. Dôvodom tohto rozhodnutia je, že kontinent nemá dostatočnú kapacitu na boj proti novému koronavírusu.

Keňský senátor Moses Wetangu´la podľa portálu tuko.co.ke vyjadril s týmto návrhom ostrý nesúhlas, argumentujúc, že skutočným epicentrom nákazy je Európa a preto by sa akákoľvek medikácia mala začať práve tam. Wetangu´la vyzval aj ďalších afrických lídrov, aby striktne odmietli akýkoľvek pokus o využitie Afričanov ako „pokusných králikov“.

Príspevok senátora Wetangu´la na Twitteri s posolstvom, že africkí lídri musia odolať pokusom nechať zo svojich ľudí urobiť pokusné králiky:



Podľa portálu dw.com, jeden z lekárov, Jean-Paul Mira, sa minulý piatok ospravedlnil za návrh testovať vakcínu proti tuberkulóze v Afrike ako možný prostriedok boja proti COVID-19. „Chcel by som sa ospravedlniť všetkým, ktorí boli ublížení, šokovaní alebo sa cítili byť urazení mojimi neohrabanými poznámkami,“ uviedol Mira, ktorý je vedúcim oddelenia intenzívnej starostlivosti v nemocnici Hôpital Cochin v Paríži.

Španielsky premiér tvrdí, že vo vojne proti koronavírusu je v hre prežitie EÚ
Potom, čo sa Španielsko stalo najinfikovanejšou európskou krajinou, predseda vlády Pedro Sánchez poslal do Bruselu dôrazný odkaz, v ktorom varuje, že ak Európska únia nevyrieši krízu Covid-19, tak neprežije. Informuje portál The... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Návrh francúzskych lekárov podráždil v Afrike mnoho ľudí, viacerí prejavili svoju nespokojnosť prostredníctvom sociálnych sietí. Nerozumejú, prečo by sa testovanie malo diať v Afrike, ktorá má oproti európskym krajinám oveľa menší počet nakazených i obetí.

 „Afrika nie je testovacie laboratórium,“ reagoval bývalý futbalový útočník Didier Drogba, hviezda z Pobrežia Slonoviny. Skupina marockých právnikov zas vyhlásila, že budú Mira žalovať za hanobenie rasy. Francúzska skupina SOS Racisme sa takisto ohradila, že Afričania nie sú pokusné králiky.

Mira diskutoval vo vysielaní kanála LCI s Camille Lochtom, ktorým je vedúcim výskumu Národného inštitútu pre zdravie a medicínsky výskum (INSERM) so sídlom v Lille. Ich záujem bol zameraný na vakcínu proti tuberkulóze a jej využití v boji proti COVID-19.

Vedci chcú skúsiť liečbu koronavírusu pomocou infúzie kmeňových buniek
Vedci, ktorým sa podarilo prvýkrát naklonovať cicavca, vedú diskusie s vládou o možnej liečbe pacientov infikovaných COVID-19, ktorí využívajú imunitné bunky mladých a zdravých darcov krvi, informuje Independent. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Mira v tejto súvislosti poznamenal, či by testy nemali robiť v Afrike, kde „nie sú žiadne masky, liečba ani intenzívna starostlivosť, podobne, ako to bolo robené s niektorými štúdiami AIDS, kedy sú skúšané na prostitútkach, pretože sú viac vystavené pôsobeniu (vírusu HIV)...“.

Príspevok na Twitteri, ktorý zachytáva reláciu s diskusiou francúzskych lekárov:



Locht odpovedal, že je to pravda a že uvažujú paralelne o skúškach v Afrike s takýmto prístupom, ale zároveň rozmýšľajú nad niečím podobným aj v Európe a Austrálii.

Španielske, francúzske, nemecké a holandské výskumné subjekty, vrátane ISERM, pripravujú skúšky s použitím geneticky modifikovaných vakcín.

Univerzita Radboud v Holandsku uviedla, že TBC vakcína nechráni priamo proti koronavírusu, ale môže posilniť imunitný systém a zmierniť infekcie spôsobené vírusom SARS-CoV-2.

Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Natália Sollárová