Na Slovensku počet prípadov ochorenia Covid-19 za nedeľu stúpol o 49
06 | 04 | 2020 I SITA

Na Slovensku je aktuálne 534 prípadov ochorenia.


Počet prípadov ochorenia Covid-19 na Slovensku za nedeľu stúpol o 49. Predseda vlády Igor Matovič o tom informoval v pondelok na tlačovej konferencii. Na Slovensku je tak aktuálne 534 prípadov tohto ochorenia.

Laboratóriá v nedeľu vyšetrili 1 036 vzoriek. Ako uviedol premiér, 15 z týchto ľudí bolo testovaných štandardne, zvyšných 34 je z jednej karantény.

Do karantény bolo umiestnených vyše 130 Slovákov, ktorí sa po diaľnici vracali z Tirolska. Túto kolónu na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR Jána Mikasa na hraniciach odstavili policajné zložky. V tom čase ešte neplatila povinná karanténa pre osoby, ktoré sa vracali zo zahraničia individuálne. Informáciu o tejto skupine Slovákov dostal Mikas od ministerstva zahraničných vecí.

Pred návratom na Slovensko je potrebné o tom registráciou upovedomiť ministerstvo zahraničia
Osoby, ktoré sa plánujú vrátiť na Slovensko zo zahraničia sa musia vopred, čo najskôr pred plánovaným príchodom do SR, zaregistrovať v registračnom formulári ministerstva zahraničných vecí. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | TASR


Ako uviedol člen Ústredného krízového štábu a expert hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na rómsku problematiku Peter Pollák, začali sa testovať aj ľudia, ktorí sa vracajú zo zahraničia do rómskych komunít.

Od piatku sa v niekoľkých lokalitách zrealizovalo približne 400 odberov. Prvý pozitívny prípad potvrdili už v piatej osade v poradí, konkrétne v obci Žehra. Pozitívne testovaný muž má trvalý pobyt v obci Richnava. Stretnúť sa mal s ďalšími približne 70 ľudmi, ktorí by mali byť taktiež umiestnení do karantény. "Budeme informovať aj britských kolegov, nakoľko mohol byť v kontakte s ďalšími ľuďmi," uviedol hlavný hygienik.

"Za takejto situácie, keď vidíme, že my ten vírus pod kontrolou nemáme, nesnívajme o tom, že budeme akýmkoľvek spôsobom uvoľňovať prísne hygienické pravidlá a nejakým spôsobom oživovať ekonomiku. Ekonomika za tejto situácie môže byť rada, že má takéto obmedzenia, ako má," konštatoval premiér. Ako dodal, pozitívom je, že ani jedna osoba z nových prípadov nemala nad 60 rokov.

Minister hospodárstva Richard Sulík by uvítal otvorenie ďalších obchodov po Veľkej noci
Slovensko podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka potrebuje v súčasnej situácii začať postupne uvoľňovať prijaté opatrenia a otvárať ďalšie prevádzky. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | SITA